Pitanje otpada / Tomislav Tomašević u Direktu nakon izbacivanja iz Skupštine: 'Gradska vlast si ne može pomoći'

'Gradska uprava ne zna provesti novi sustav odvajanja otpada. Nakon 15 godina nerada ne može se to provesti u godinu dana. I oni su sada pred takvim zadatkom', kazao je Tomislav Tomašević

22.3.2018.
22:30
VOYO logo

U Zagrebačkoj skupštini danas rijetko viđen incident. Vijećnik i predsjednik stranke Zagreb je naš Tomislav Tomašević izbačen je sa sjednice Skupštine. Tomašević je, naime, izašao za govornicu kako bi upozorio na moguću aferu vezanu uz natječaj za nabavu kanti i kontejnera. Gradonačelniku Milanu Bandiću postavio je pitanje vezano za žalbe dviju tvrtki na javnu nabavu kanti i spremnika Zagrebačkog holdinga. Prema žalbama tih tvrtki, u drugi krug postupka javne nabave naknadno je ubačena tvrtka Gradatin.

Tomaševiću je potom odgovorio Bandić, a kad mu je ovaj htio replicirati predsjednik Skupštine Andrija Mikulić mu nije dao riječ, a Tomašević se nije dao maknuti pa su na kraju pozvani redari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbačeni Tomislav Tomašević gostovao je u Direktu, nakon čega se vratio u Skupštinu gdje je rasprave i dalje u tijeku.

Po ovome što čujemo s pravom su vas izbacili, g. Mikulić kaže da ste digli krivi karton za repliku...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On bi bio u pravu da se to pravo primjenjuje prema svima, a ne samo prema meni. Svi zastupnici na aktualnom satu imaju pravo postaviti pitanje, imamo pravo na odgovor gradonačelnika. I na ovoj sjednici je troje zastupnika diglo krivi karton, i nikad nije bilo problema. Ono što ga je zasmetalo ovdje jest moje pitanje, tj. reakcija Bandića, koji je izgubio živce.

Kažete da se natječaj namješta za tvrtku Gradatin, istu onu koja se spominje u aferi Agram. Tada je uhićen Tomislav Jukić iz tvrtke Gradatin. Koja je to veza između te tvrtke i gradonačelnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što sam ja propitivao je činjenica da imamo optužnice u aferi Agram protiv direktora Gradatina i bivšeg direktora Čistoće kojeg je Bandić indirektno postavio upravo radi namještanja javne nabave za opremu za otpad. Zar nije onda nevjerojatno da u najvećoj javnoj nabavi u Zagrebu upravo ta tvrtka dolazi u drugi krug prema riječima dvije tvrtke koje su se žalile. Ako žalba bude odbačena to će usporiti podjela kanti građanima za mjesec dana u najboljem slučaju. Taj natječaj je vrijedan 50-ak milijuna kuna. Potpuno je nevjerojatno da ako imate optužnicu za taj slučaj, da onda radite istu stvar.

Ali Milan Bandić mislim da je izbacio točne podatke kada je rekao da je njegova cijena odvoza otpada bila dva puta manja nego što se odvoz poslije te afere plaćao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je počeo spominjati drugu temu, koja uopće nema veze s ovom optužnicom. Ta druga tema je zbrinjavanje otpada u gradu koji je radila tvrtka obitelji Pripuz na temelju direktne pogodbe.

Mislite li da bi si dopustio još jednu aferu u trenutku kad mu počinje suđenje za aferu Agram?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno, mislim da si ova gradska vlast ne možemo pomoći u namještanju javnih nabava. Uostalom, imamo istraživanja koja pokazuju da jako puno javnih nabava u Zagrebu završavaju na temelju pogodbe ili samo jedne ponude. Meni je to nevjerojatno i zbog toga građani na kraju plaćaju skuplje usluge.

Dobro što je na kraju s tim otpadom to više nikom nije jasno, kad će se početi provoditi taj novi sustav odvajanja otpada, prvo je bio neki rok 1. veljače a sad ispada da će to tek za dvije godine profunkcionirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da ni Gradska uprava ne zna to provesti. Nakon 15 godina nerada ne može se to provesti u godinu dana. I oni su sada pred takvim zadatkom, vrludaju rješenjima. Mi kao oporba smo inicirali da se napravi analiza tehnologija, da se vidi koliko se može dobiti iz EU-fondova. Ako će se ovako raditi da mi četiri mjeseca ne možemo dobiti osnovne podatke za odluku koju trebamo donijeti onda će se ovakvo stanje nastaviti.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo