ŠTEDNJA / Tomašević zbog štednje zaustavio energanu u kojoj bi se trebao zbrinjavati mulj iz pročistača otpadnih voda?

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell

Planirao se izgraditi eksperimentalno postrojenje i financirati rad na šest mjeseci, a onda, ovisno o uspješnosti, isplanirati izgradnju postrojenja kojim bi dugoročno riješili mulj

24.11.2021.
20:30
Borna Filić/Pixsell
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio je javnu nabavu za izradu tehnološke inovacije za obradu mulja na pročistaču otpadnih voda procijenjene vrijednosti 22 milijuna kuna bez PDV-a.

Kao razlog navedene su mjere štednje, donosi tportal. Planiralo se izgraditi eksperimentalno postrojenje i financirati pokusni rad od šest mjeseci (19 milijuna bez PDV-a) te, ovisno o uspješnosti, izradu projektne dokumentacije postrojenja za obradu mulja s postupcima vezanim za ishođenje suglasnosti i dozvola (tri milijuna kuna bez PDV-a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sve to bio je dio koraka prema izgradnji konačnog postrojenja s punim kapacitetom (CUPOVZ) vrijednog 260 milijuna kuna bez PDV-a. 

O mulju se naveliko pisalo, od toga da je briga o njemu pala na grad, a ne na koncesionara, da se mulj bacao po njivama Međimurja i izvozio u Mađarski, potom spaljivao u cementari i Drnišu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spalionica je za sada zaustavljena. Vrlo smo oprezni jer navodi se da je natječaj obustavljen zato što nema sredstava u proračunu. Što ako ga bude iduće godine? Stoga pušemo i na hladno. Podsjećam da je planirano da se u tu spalionicu dovozi mulj i s drugih pročistača i da Zagreb postane regionalni centar za njegovo zbrinjavanje. Očekujemo da se mulj, kako ovaj koji je na plohama, tako i onaj koji se proizvede, zbrine na propisan i adekvatan način', kazala je Branka Genzić-Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo