uštede gradskog proračuna /

Tomašević: 'Uštedjet ćemo 400 milijuna kuna. Idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum za pročistač'

Tomašević je održao konferenciju za novinare u kojoj su mu se pridružili i Danijela Dolenec i Luka Korlaet

18.1.2022.
11:00
VOYO logo

Pred novinarima govori gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Pressicu je započela zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mjeri roditelj odgojitelj

Zamjenica gradonačelnika danas će imati sastanak predstavnika udruge Hrvatska s pročelnicom Ureda za demografiju Milom Jelavić i pročelnicom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romanom Galić.

Najavila je da u javno savjetovanje ide odluka o peticijama građana. Kaže da 10 posto građana Zagreba može u 90 dana pokupiti potpise i nešto staviti na dnevni red skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Korlaet izjavio je da će gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Zatim je istaknuo i da će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Stoga će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

Zatim se obratio i gradonačelnik Tomašević.

Ušteda od 400 milijuna kuna

Gradonačelnik Tomašević obrazložio je odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača, jer je riječ o privatnom koncesionaru.

"Sada idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekti bila financirana iz EU fondove, a ne iz gradskog proračuna, čime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje je naglasio da je zadnja skupštinska točka kojom bi se finalizirala ta situacija da je privatni koncesionar investitor i da se iz proračuna financira cijela investicija bila na zadnjoj sjednici Gradske skupštine prije izbora.

„Tada je prijedlog oporbe bio da se ta točka makne s dnevnog reda i tadašnja vršiteljica dužnosti gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević je tu točku maknula“.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da se više puta isticalo da drugačije rješenje nije moguće, ali da su ga oni uspjeli pronaći.

„Od kada smo došli na vlast više smo puta razgovarali s privatnim koncesionarom, Gradskim poduzećem vodoopskrbe i odvodnja, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i sa Hrvatskim vodama te sada idemo s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum koji na taj način definira investitora, privatnog koncesionara i da investitor bude vodoopskrba i odvodnja za što imamo suglasnost i od privatnog koncesionara kako bi se investicija od 400 milijuna kuna bila financirana z EU fondova, a ne iz gradskog proračuna“, kazao je.

„Tako ćemo izravno uštedjeti oko 400 milijuna kuna, u isto vrijeme moramo ići u teći stupanj za pročišćavanje onečišćenih voda jer je ona preduvjet odnosno Zagrebački holding povukao oko 2 milijarde kuna investicija za vodoopskrbu i odvodnju i idućih sedam godina u Gradu Zagrebu“, naglasio je Tomašević.

Nova direktorica Zagrebačkog velesajma

Kaže da su izabrali novu direktoricu Zagrebačkog velesajma Renatu Sušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Renata Suša izabrana je na natječaju za novu ravnateljicu Zagrebačkog velesajma", potvrdio je Tomašević, a kao najvažniju referencu iz njezine biografije naveo je da je bila predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture te da je izabrana upravo zbog svog bogatog iskustva u upravljanju. 

"Pred krajem smo i finaliziramo natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini", rekao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond solidarnosti

"Rok za Fond solidarnosti je sutra, vrlo je kratak. Za Gredelj imamo spreman program za natječaj. Treba napraviti razgovor sa zajednicom i onda raspisati natječaj. To je u visokoj fazi pripremnosti", tvrdi gradonačelnik.

Razgovarali sa sindikatima o holdingu

Što se Holdinga tiče, kazao je da su već razgovarali sa sindikatima.

"Rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Holding je u jednoj nezavidnoj situaciji, već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice".

Osvrnuo se i na stadion u Maksimiru

"Razgovori su tek počeli i fokusirali smo se više na modele financiranja. Imat ćemo sastanak već krajem ovog mjeseca. Ne znam kako bih nazvao taj stadion, a da nekoga ne uvrijedim. Želim da konačno imamo stadion kakav građani zaslužuju".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću vam ništa odati što se tiče cijene ZET-ove karte, jer to ne odlučujemo iz prsta. O tome raspravljamo sa stručnjacima, moramo donijeti konkretnu odluku i predstaviti ju javnosti", kazao je Tomašević.

Prozivanje nije Tomaševićev stil

Na kraju je izjavio da nije njegov stil da nekoga proziva niti da se žali na demontiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moj stil da se žalim na demontiranje niti da prozivam ikoga. Naš stil je da radimo na ostvarenju rezultata radi kojih smo i izabrani“, rekao je gradonačelnik.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo