'Model je jednak' / Tomašević predložio smanjenje plaća, HDZ protiv: 'Svatko za svoj posao treba biti adekvatno plaćen'

Image
Foto: Pixsell

Po hitnom postupku Tomašević je predložio odluku o smanjenju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika.

15.7.2021.
12:45
Pixsell
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević po hitnom je postupku uvrstio pet točaka u dnevni red Skupštine, a Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a zatražio je stanku jer smatra da točka o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika ne smije ići po hitnom postupku.

Po hitnom postupku Tomašević je predložio odluku o smanjenju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika jer smatra da to treba uskladiti sa Zakonom o plaćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložio je i prihvaćanje stečajnog plana za TŽV Gredelj i za tvrtku RIZ-Odašiljači, ustvrdivši kako je točka o Gredelju nužna zbog današnjeg sudskog ročišta.

"Ako glasamo za stečajni plan, to je financijski bolje za Grad jer ćemo barem nešto naplatiti. Ako stečajni plan ne prođe 400 ljudi će izgubiti posao i ta tvrtka ide u likvidaciju. To nikome u Zagrebu ne može biti u interesu i zato apeliram na političku odgovornost, ovo nije ideološko pitanje", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za izbor i imenovanja po hitnom postupku je predložio imenovanje članova odbora za nacionalne manjine, za kontrolu, za mladež i za mjesnu samoupravu.

Potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) na konferenciji za novinare tijekom stanke poručio je da točka koja se tiče koeficijenata ne smije ići po hitnom postupku te upitao zašto im nije dano dovoljno vremena da se to raspravi u redovnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su zastupnici HDZ-a u prošlom sazivu, jednako kao i tadašnja oporba, koja je danas na vlasti, u čak četiri navrata glasovali protiv takvih prijedloga pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

"Tada smo se svi zalagali za tezu kako svatko za svoj posao mora biti adekvatno plaćen i kako su ti potezi populistički i odraz politikanstva. Danas nikakve razlike ne vidimo, osim što su vladajući postali oporbeni, a oporbeni vladajući - model je jednak", poručio je Herman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
o uhićenjima i aferi Groblje /

Tomašević o uhićenjima i preminulom poduzetniku: 'Bukovec je dva puta banuo u ured mog zamjenika i zahtjevao svoja potraživanja'

Image
o uhićenjima i aferi Groblje /

Tomašević o uhićenjima i preminulom poduzetniku: 'Bukovec je dva puta banuo u ured mog zamjenika i zahtjevao svoja potraživanja'

HDZ: Tomašević je bio vrhunski aktivist, ali je loš gradonačelnik

Također smatraju da bi se točka Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a, kojom namjeravaju zadužiti Tomaševića da u roku 30 dana imenuje članove Nadzornog odbora i Uprave Zagrebačkog holdinga sukladno zakonskoj proceduri, trebala prebaciti na prvo mjesto.

"Dobili smo dojam da će naš prijedlog velikom većinom biti odbijen pod obrazloženjem kako smo tu točku dobili na dovoljno visokom mjestu, oko polovice dnevnoga reda, jer su u prošlom sazivu oporbene točke išle na kraj", rekao je Herman dodavši da kao bivši predsjednik Gradske skupštine kaže da to nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik Davor Filipović poručio je kako je Tomašević bio vrhunski aktivist ali nakon nešto više od mjesec dana svojim djelovanjem pokazuje da je jako loš gradonačelnik. Nada se da se obrazac ponašanja koji smo mogli vidjeti do sada, odnosno kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i afera javni bilježnik, neće nastaviti.

"Danas šalje poruku isključivosti, šalje poruku da tu temu želi odmaknuti što kasnije tijekom današnje sjednice kako bi to dobilo što manju pozornost medija. To nisu dobre poruke, očekivali smo da će nakon svega ovoga što se dogodilo u proteklih 40 dana gradonačelnik shvatiti da je pogriješio i da će omogućiti raspravu", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan rekao je kako ga je gradonačelnik prozvao da je imenovan u Nadzorni odbor Holdinga te je poručio - "jesam 2016., ali po Zakonu". Poručio je kako gradonačelnik ima pravo bez ikakvog natječaja imenovati i Nadzorni odbor i Upravu, no mora imati suglasnost Gradske skupštine. "To nije učinio i sad je nervozan", dodao je.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo