SAGA SE NASTAVLJA / Tomašević pojasnio kako će kažnjavati nepropisno odlaganje ZG vrećica: 'Postoje metode, utvrdi se identitet, od kamera do sadržaja vrećica...'

Image
Foto: RTL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet posjetili su u utorak u 11 sati Arheološki muzej, gdje su u tijeku radovi na završnoj fazi obnove nakon potresa

7.2.2023.
11:10
RTL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet posjetili su u utorak u 11 sati Arheološki muzej, gdje su u tijeku radovi na završnoj fazi obnove nakon potresa. 

Nakon toga, na istoj lokaciji, gradonačelnik Tomašević te zamjenici Dolenec i Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je uvodno izrazio sućut obiteljima stradalih u stravičnom nizu potresa koji su pogodili Tursku i Siriju te je najavio da će i Grad Zagreb osigurati potrebnu pomoć.

"Od dva milijuna eura, 1,2 milijuna pokriveno je iz police osiguranja. Drago mi je da je Arheološki muzej bio osiguran kako bi što manje novca trebalo povući iz EU fondova ili iz gradskog proračuna. Za cjelovitu obnovu će Grad sufinancirati fasadu i sve što je potrebno da se muzej stavi u punu funkciju", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se Noći muzeja i velikog interesa građana. "Grad radi sve što može da se obnovi velik broj muzeja nakon potresa te da oni budu moderniji i bolje opremljeni te energetski učinkovitiji."

'Neki će to sada prvi put vidjeti na svojim računima'

Uslijedila su pitanja novinara. Na pitanje, koliko je kazni podijeljeno zbog nepropisnog odlaganja ZG vrećica, Tomašević je rekao da je u pitanju 'nekoliko stotina' kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, kako će točno izgledati kažnjavanje radi nepropisnog odlaganja otpada, kazao je:

"Neki korisnici će sada to prvi put vidjeti na svojim računima, da se radi o njima", kazao je Tomašević dodajući da Čistoća 'ima metode, utvrdi identitet, od kamera do sadržaja vrećica. "Kažnjavanje ljudi koji krše pravila vezano uz gospodarenje otpadom su najnormalnija stvar u svakom europskom gradu. Što se tiče radnika Čistoće, imaju mogućnosti sukladno gospodarenju otpadom. I oni i redari su u provjerama poštuju li se pravila. Glavni fokus komunalnih redara je odlaganje glomaznog otpada pored zelenih otoka. Međutim, kada se ostavlja pored kontejnera, to je komunalni prekršaj i on se kažnjava", kazao je Tomašević te naveo da upozorenja više neće biti, samo kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da će na računima za veljaču biti navedene prve kazne ispisane za siječanj. "I dalje se individualno kažnjavaju kućanstva, a ne kolektivno", kazao je Tomašević na pitanje hoće li se zbog nepropisnog odlaganja otpada kažnjavati cijele stambene zgrade ili kućanstva pojedinačno.

O najavljenim poskupljenjima u Zagrebu kazao je da će sve biti prezentirano javnosti na vrijeme, a da se to može očekivati u sljedećih nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo