o aktualnostima /

Tomašević o cijeni plina: 'Bivša vlast ZGH-a nije kupila potrebne količine kad je bio jeftiniji. To je veliki propust'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

OŠ Miroslav Krleža je prva zgrada odgojno – obrazovne namjene, cjelovito obnovljena nakon potresa sredstvima EU-a

25.1.2022.
11:45
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je obnovljenu Osnovnu školu Miroslava Krleže oštećenu u potesu. Riječ je o prvoj zgradi odgojno – obrazovne namjene, cjelovito obnovljenoj nakon potresa sredstvima Europske unije. Nakon otvorenja škole, gradonačelnik Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije.

Kako je rečeno, radi se o najstarijoj školi u Zagrebu, skoro 200 godina, a sama zgrada ima 140. Do sada je preživjela dva potresa. Sada je obnovljena na način da može izdržati potres jačine onog petrinjskog, konstatirao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u kućama će bacati otpad u službenim vrećicama

Odgovarajući na pitanja o novom načinu naplate otpada, gradonačelnik je rekao da će se problem spremnika u višestambenim zgradama rješavati pojedinačno, od zgrade do zgrade, kako bi mogli biti pod kontrolom stanara. 

Kad je riječ o obiteljskim kućama, one imaju spremnike na svojem zemljištu, odlučeno je da miješani otpad bacaju isključivo u službenim vrećicama jer bi za spremnik od 120 litara trebale plaćati kao zgrade. Svako pražnjenje bi koštalo 24 kune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče proizvodnje plastičnih vrećica, one moraju biti napravljene od reciklirane plastike, istaknuo je Tomašević. 

"Javlja se dosta građana da već znatno odvajaju i da bi vrećicu od 20 litara trebali držati dugo u kući pa su tražili vrećice manjeg volumena. To je realan i dobar prijedlog. Ono što je smisao ove odluke da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. To je ono na čemu ćemo inzistirati. To će nadzirati i komunalni redari i vjerojatno neki djelatnici naših poduzeća", kaže Tomašević.

U prvoj nekoj fazi, dodaje, će biti neke opomene, a onda tek kazne za ne odvajanje otpada. Trajat će prvo faza tranzicije", dodao je. 

'Veliki propust bivše uprave Holdinga' 

Kad je riječ o opskrbi plinom, Gradska plinara propustila je kupiti količine plina kada je cijena bila povoljna, tvrdi Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problemi nisu samo u Zagrebu, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Bivša vlast Holdinga je propustila kupiti količinu plina kad su cijene bile puno jeftinije nego što su sada. To je ogroman propust bivše uprave Holdinga, odnosno plinare", kazao je gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo