KONFERENCIJA ZA MEDIJE / Tomašević: 'Ne miješamo se u kadroviranje. Uprava je imala slobodne ruke da zapošljava ljude u Holdingu'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Za mene je jedino dramatično u kakvom stanju je bio Holding. Očekujem od nove Uprave da se to promijeni, kazao je Tomašević

12.10.2021.
10:50
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je održao konferenciju za medije zajedno sa svojim zamjenicima. 

Na početku se obratio Luka Korlaet koji je izvijetio o obnovi i sanaciji štete puknuća vodovoda u Selskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pripremi su izmjene i dopune Zakona o obnovi, Grad se aktivno uključio u izradu. Svi Uredi uložili su primjedbe, a predstavnici grada prošli su stavak po stavak s ministrom i državnim tajnicima i Grad Zagreb je bio punopravni partner u kreaciji zakona. Zakon donosi puno novina, od financiranja 80-20, reguliranja cijena radova, stambenog zbrinjavanja", kazao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su petorica službenika gradskih upravnih tijela na molbu ministarstva započela s pružanjem pomoći ministarstvu u rješavanju predmeta u vezi s obnovom.

Image
zahtjev za ovrhom /

Novi ozbiljni problem za Zagrebački holding: Evo što kažu iz vodstva te tvrtke, oglasio se i predsjednik Gradske skupštine

Image
zahtjev za ovrhom /

Novi ozbiljni problem za Zagrebački holding: Evo što kažu iz vodstva te tvrtke, oglasio se i predsjednik Gradske skupštine

"Grad na sve način pomaže u obnovi i pridonosi ubrzanju i pojednostavljenju procesa", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o puknuću magistralnog cjevovoda na Selskoj cesti, Korlaet je kazao da je Vodoopskrba i odvodnja otvorila komunikacijske kanale prema sugrađanima čiji su domovi i objekti, kao i škole, bili poplavljeni kako bi se popisala šteta. Djelatnici ViO-a su obišli sve ulice koje su bili poplavljenje, 87 predmeta je prijavljeno osiguravajućoj kući te su počele isplate. 

"Do danas je isplaćeno 209 tisuća kuna, a procjena je da će ukuponi iznos obeštećenja iznositi 3,5 milijuna kuna. Vodoopskrbna infrastruktura je dotrajala ali je osigurana, ViO promptno radi na sanaciji štete", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želimo da se gradska imovina bolje koristi'

Nakon njega se obratio Tomašević. Govorio je o izradi proračuna te kazao da gledaju kako aktivirati gradsku imovinu i poslovne prostore.

"Želimo da se gradska imovina bolje koristi i idemo s promjenama oko zakupa poslovnih prostora. Za razliku od stanova koje ne mislimo prodavati, poslovnih prostora je oko 2000 u vlasništvu Grada Zagreba i idemo u njihovu aktivaciju da se što više daju u zakup te da zakupnina bude komercijalana. Kada postoji interes da se oni kupe od Grada, odnosno da ih Grad proda. Krajem listopada na Skupštini idemo s prodajom 25 poslovnih prostora za koje je procijenjena vrijednost 22 milijuna kuna", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su napravili analizu poslovnih prostora koji zadovoljavaju uvjete da budu dopunski prostori i rezervni za dječje vrtiće.

"Pazimo da poslovni prostori koji su za neprofitne udruge ostanu u vlasništvu Grada, ali gledamo da komercijalne prostore prodamo i postoji potencijal da se povećaju prihodi u idućoj proračunskoj godini", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je nakon toga govorio o projektima. Jedan od njih je solarizacija javnih zgrada. 

"Prijavljujemo se na norveške fondove za projekte solarizacije javnih zgrada i prvo postavljamo solarne panele na 7 objekata u vlasništvu Grada Zagreba i 3 objekta u vlasništvu Holdinga. Kada govorimo o objektima u vlasništvu grada to su bazen Svetice, bazen Utrine, psihijatrijska bolnica Sv. ivan, bazen Jelkovec, Dom za starije osobe Trešnjevka 1 i 2 i na dječjem vrtiću u Trnskom", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio o ovrhama

Tomašević se osvrnuo i na ovrhu Holdinga koju je pokrenuo C.I.O.S.

"Ono što smo naslijedili što se tiče Hodlinga je bila vrlo otežana likvidnost i dug koji je oko 5 milijardi kuna. Bila je potrebna stabilizacija Holdinga, izabrali smo NO, dva člana Uprave bez natječaja, kasnije smo izabrali još 3 člana Uprave na javnom natječaju. Nažalost, nije dolazilo do dobrih suradnje niti s NO niti s novim članovima Uprave, pa niti s nama i zbog toga smo razriješili bivša dva člana Uprave. Tri nova člana Uprave mogu normalno funkcionirati. Što se tiče ovrha, službena informacija još nije došla. Sve u tom smislu na neki način je očekivano za ovako veliku firmu da postoje dospjele obaveze koje se podmiruju i čija se dinamika smanjuje. Sve što se tiče financijske strane je pod kontrolom. Da je super, nije. Veliko je zaduženje Holdinga i likvidnost nije dobra, ne samo Holdinga nego i Grada Zagreba", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako ništa nije izvanredno, da se obaveze redovno podmiruju te da je pričao s Upravom Holdinga koja je uspostavila kontakt s tvrtkama koje su najavile ovrhu.

"Redovno se komunicira sa svim dobavljačima, gleda se da se obaveze plaćaju po redu i naravno da je Holding u planu restrukturiranja", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako sve može biti pod kontrolom ako prijete dvije ovrhe, Tomašević je kazao da postoji kontakt s tvrtkama.

"Zašto nisu imali sa starim članovima Uprave kontakt to pitajte njih. Sad imaju kontakt s novima članovima uprave. Ukoliko postoje dospjele obaveze mora postojati kontakt", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svaljujem li sve na Vukovića i Samodola? Ne'

Na pitanje svaljuje li sve na Vukovića i Samodola kazao je da ne svaljuje, ali da je normalno da se komunicira s dobavljačima ukoliko se kasni s plaćanjem obaveza. 

Osvrnuo se i na objave Vukovića i Samodola te mu je postavljeno pitanje tko zapravo vodi Holding s obzirom na njihove optužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je loša suradnja, ne samo s nama kao Skupštinom Holdinga nego i s NO i novim članovima Uprave. Mi ih prije nismo znali, nije ih znala ni stara Uprava, niti su se ti novi članovi međusobno znali. Kad smo vidjeli da ih stara Uprava ne uključuje u donošenje odluka to je bio trigger za ovu sitaciju. Što se tiče upravljanja Holdingom, Uprava jasno zna što je na Upravi da upravlja Holdingom. Jasno je što je uloga Nadzornog odbora i želimo jaki nadzor u svim gradskim poduzećima u skladu sa zakonom. Želimo da kao Skupština budemo informirani o financijskim odlukama, ne miješamo se u kadroviranje. Bivši gradonačelnik je imao odluku da se traži suglasnost gradonačelnika za svako zapošljavanje u Holdingu. Tu odluku smo ukinuli. Uprava je imala slobodne ruke da zapošljava ljude u Holdingu bez suglasnosti gradonačelnika i Skupštine. Zadnja zapošljavanja direktora koja su postala sporna, nitko nas nije tražio suglasnost na to, niti smo je dali, nismo bili uključeni u donošenje odluke koju je stara Uprava donijela koga će postaviti za direktore službe", kazao je.

Komentirao je i sastanak Darija Juričana i Sandre Benčić s Vukovićem.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni to mogu pojasniti sami. Koliko sam shvatio, oni su na sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave gospodina Vukovića. Taj sastanak se dogodio nakon naše odluke o razrješenju ta dva člana Uprave", kazao je. 

'Uzimati besplatne usluge nije dobra praksa'

Komentirao je i Gradske ljekarne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kakve su optužbe. Kakvo je to političko kadroviranje? Toga nije bilo. Za najniže pozicije do najviše pozicije smo maknuli suglasnost gradonačelnika. Mislim da je iz epizode koju smo imali prošli tjedan vezanu uz Srebrnjak, volio bih čuti gdje je to političko kadroviranje gdje smo mi nekome rekli da se postavi taj i taj", kazao je. 

Tomašević se osvrnuo i na tvrtku Cezar koja je nudila gradu besplatnu drobilicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče besplatnih stvari, ono što mislim da nije dobro je da u situaciji gdje imamo otvorene postupke javne nabave, a to imamo, da Grad ulazi u bilo kakve besplatne aranžmane s bilo kojim poduzećem koji se javlja na natječaj javne nabave. Uzimati besplatne usluge od bilo kojeg privatnog poduzeća mislimo da nije dobra praksa. Ako bilo koje privatno poduzeće ponudi najjeftiniju ponudu i ima urednu dokumentaciju, dobit će posao bez obzira o kojoj se firmi radi", kazao je. 

Komentirao je i mail Vukovića u kojem se implicira da potpisuje odluke koje nije donio nego ih je donio NO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti sam bio na tim sastancima, niti se mislim spuštati na tu razinu da prepričavam razgovore s bilo kime. Ne mislim da je to pozicija gradonačelnika da se spušta na tu razinu", kazao je. 

U tijeku istraga o Poliklinici

Na pitanje je li policija ušla u prostorije Poliklinike, kazao je da ne može komentirati detalje jer je istraga u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informiran sam u nedjelju o sumnji da se dokumentacija iznosila. O tome su obaviješteni svi akteri koji su bitni unutar Poliklinike. Nadležne institucije su obaviještene o tome, istraga je u tijeku. Ako je došlo do iznošenja ili uništavanja dokumentacije to je kazneno djelo", kazao je. 

Govoreći o ovrhama i komunikaciji s tvrtkama, kazao je da to ne bi komentirao te da svako poduzeće mora imati iste uvjete. 

Komentirao je i osjeća li odgovornost jer nije bilo komunikacije između Holdinga i tvrtki koje dižu ovrhu.

"Ne znam je li bilo komunikacije ili ne. Informiran sam da je uprava Holdinga uspostavila komunikaciju. Očekujem da se komunicira s dobavljačima", kazao je.

'Likvidnost utječe i na Holding'

Kazao je i kako nema uvid u cijelu priču te da treba vidjeti koliko je bilo drugih dobavljača s kojima je bila dobra komunikacija.

"Očekujem, s obzirom na likvidnost grada koja je otežana, mi smo samo u obnovi škole i vrtića do sada potrošili 270 milijuna kuna kao Grad Zagreb, a da za to nismo dobili ni kunu iz Fonda solidarnosti. Likvidnost je bila otežana do te mjere da smo dizali kredit od 400 milijuna kuna za likvidnost. Ona utječe i na Holding koji jako ovisi o prihodima koji dolaze od Zagreba, a ne samo od građana", kazao je te dodao da ne može voditi komunikaciju u ime Uprava. 

Na tvrdnju bivše Uprave da je Nadzorni odbor htio preuzeti sve ovlasti, Tomašević je kazao da je već sve o tome objasnio.

"Na Skupštini je da donosi plan poslovanja, strateške ovlasti, da sve najveće financijske odluke se mogu donijeti uz suglasnot Skupštine. Kao gradonačelnik mogu donositi odluke do milijun kuna, svaka veća od toga mora na Skupštinu. Odluka Uprave je da plan poslovanja implementira, a NO to kontrolira. Htjeli smo da se u izjavi o osnivanju pojasne sve ovlasti Uprave i nadzornog odbora ali do toga nije došlo", kazao je.

Na pitanje koja je uloga Sandre Benčić u upravljanju gradom, Tomašević je kazao da ju konzultira isključivo na temu zaštite okoliša. 

"Što se tiče sastanka, on se dogodio na molbu Vukovića, zašto je on to želio i interpretirao taj sastanak u javnosti, to je na njima", kazao je.

Na konstataciju da izbjegava temu ovrha, Tomašević je kazao da je Holding dao službenu izjavu oko toga te da je na njima da komuniciraju o toj temi.

'Za mene je samo dramatično u kakvom je stanju bio Holding'

Vrativši se na temu Holdinga, na pitanje zašto nitko nije odgovarao za propust upisa Tomašević je kazao da s time nije bio upoznat te da to tek treba utvrditi.

"Ne vidim da je to dramatično. Za mene je jedino dramatično u kakvom stanju je bio Holding – 5 milijardi kuna duga, otežana likvidnost, ovisnost o gradskim prihodima. Očekujem od nove Uprave da se to promijeni. Uprava Holdinga je pregovarala s bankama oko refinanciranja obaveza. Kredit je išao na Skupštinu, kamata je dobra, Skupština je usvojila odluku i to je. Iz naše perspektive i iz perspektive Skupštine ta je kamata povoljna s obzirom na situaciju", kazao je.

"Svaka Uprava u našim gradskim poduzećima imat će Nadzorni odbor koji neće biti debatni klub. Možemo postaviti pitanje što je radio bivši Nadzorni odbor? Oni moraju provoditi nadzor Uprave u naše ime. Što se tiče povjerenja, ako je jedino u Holdingu maknuta suglanost gradonačelnika za zapošljavanje i imenovanje, to pokazuje povjerenje u dva člana Uprave koji to više nisu. To pokazuje da političkog kadroviranja nije bilo", kazao je Tomašević odgovarajući na pitanje zašto nije vjerovao bivšoj Upravi.

O ovrhama koje Holding naplaćuje građanima Tomašević je kazao da stručne službe rade hrpu pravnih postupaka među kojima su i ovrhe.

"1. 1. stupa odluka na snagu o spajanju ureda, raspisat će se natječaj za novog pročelnika, s obzirom na zakonske procedure trebat će tri ili četiri mjeseca", kazao je.

Komentirajući situaciju na Srebrnjaku, Tomašević je kazao da je Upravno vijeće Srebrnjaka samo objasnilo zašto je dalo ostavku.

"Trenutno smo u procesu novog Upravnog vijeća, obavijestit ćemo javnost ovaj tjedan o tome, a onda kreće postupak izbora novog ravnatelja", kazao je.

Danijela Dolenec komentirala je mail Vukovića koji je u njemu naveo da Dolenec ima potpuno nerazumijevanje ekonomskih procesa i zakona. 

"Vidjeli ste da se ne namjeravamo spuštati na takvu razinu. Naša otežana suradnja je bila zbog različitih načina upravljanja. Dijelili smo viziju u kome smjeru Holding treba ići, ali se zanačajno razilazimo u tome kako se Holdingom treba upravljati. Smatramo da je važan dio upravljanja gradom formiranje velikih timova i da se informira Nadzorni odbor i Skupština, nove članove Uprave o svim važnim odlukama", kazala je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo