Otkaz u upravi Holdinga / Doznajemo pozadinu odlaska Vukovića i Samodola. Nisu dijelili informacije s ostatkom uprave Holdinga niti s gradonačelnikom...

Po hodnicima Gradske uprave priča se i to da su željeli odriješene ruke, da su navodno rehabilitirali i neke Bandićeve ljude na važne funkcije

4.10.2021.
18:45
VOYO logo

Tri mjeseca i basnoslovne otpremnine rezultat su brzopotezne i bez natječaja postavljene uprave Zagrebačkog holdinga, poteza zbog kojeg je zagrebački gradonačelnik bio na meti kritika zbog netransparentmnosti.

I danas je bio štur u objašnjenju zašto se zahvalio dvojcu koji je trebao donijeti novi zamah megatvrtki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Latković doznaje detalje burnih sastanaka i hirovitog odlaska šefova nakon tek nešto više od 100 dana na čelu Holdinga. 

Potres u najvećoj zagrebačkoj gradskoj tvrtki. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici razriješili su danas predsjednika Uprave Holdinga Nikolu Vukovića i člana Uprave Antu Samodola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog sve teže suradnje posebice zbog različitih koncepcija vezanih za upravljanje, oni su teško surađivali s novoizabranim članovima uprave. Isto tako su teško surađivali s članovima Nadzornog odbora koje smo izabrali, a onda u konačnici i s nama", objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Tomašević je upravo zbog imenovanja Vukovića i Samodola bez provođenja javnog natječaja, nedugo nakon izbora, pretrpio najveće političke kritike. Nakon toga, priključio im je Ivana Novakovića, Borisa Sesara i Matiju Subašić Maras. 100 dana od imenovanja dvojac odlazi, a Novaković postaje šef Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li mu to na neki način pljuska s obzirom na to da je i Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet zbog imenovanja Uprave, a da ih sada, sto dana poslije, smjenjuje?

"Ne, apsolutno", decidiran je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po hodnicima Gradske uprave priča se da Vuković i Samodol nisu ravnopravno prihvatili ostalo troje članova Uprave niti s njima dijelili ključne informacije. Nisu komunicirali niti s gradonačelnikom, željeli su odriješene ruke, a navodno su rehabilitirali i neke Bandićeve ljude na važne funkcije.

Izvori bliski uredu sad već bivših članova Uprave kažu da nisu bili zadovoljni ostalim članovima. Impresivnih životopisa, ali bez poznavanja strukture i rada Holdinga, što je, kako doznajemo, bio kamen spoticanja. Gradska je oporba ovakav rasplet najavila prošlog četvrtka, a danas se naslađuju i pitaju do kada će trajati prodavanje magle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije pljuska gospodinu Tomaševiću, to je šaka u glavu. Ponavljam to su bili prvi članovi uprave koje izabrao i osobe od povjerenja koje je doveo kako bi se sredila situacija u zagrebačkom Holdingu", kazao je Mislav Herman (HDZ). 

U Gradu priznaju zasluge smijenjenima da su ispunili dio ciljeva koje su im zadali, ali da daljnja suradnja nije bila moguća jer nisu timski igrači. SDP kao glavni partner Tomaševiću pruža podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Klisović, SDP-ov predsjednik Gradske skupštine:

"To je ono što očekujete od gradonačelnika. Od njega ne očekujete da pegla svoj imidž i da pušta Holding u smjeru u kojem treba ići. Od njega očekujete da prereže u trenutku u kojem smatra da je potrebno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuković i Samodol nisu odgovarali na upite za komentar, ali Holding neće napustiti praznog džepa. Imaju pravo na otpremninu od tri bruto plaće. Tako će Vuković inkasirati 99, a Samodol 90 tisuća kuna otpremnine. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo