PUNO JE TEMA / VIDEO Tomašević o rastu cijene komunalija u Zagrebu: 'Ne mogu to isključiti'; Komentirao i situaciju u Holdingu

'Adventske kućice idu na natječaj, najniža cijena 1000 kuna! Klizalište ove godine neće biti', kaže Tomašević

5.10.2021.
10:50
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sada već redovno utorkom održava konferenciju za novinare.

Na ovoj je kao što se i očekivalo bilo riječi i o promjenama, odnosno smjenama u Zagrebačkom holdingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imenovano je Povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje, objavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec:

"Potrebno je pripremiti kurikulum, predložiti sadržaje i način stručnog usavršavanja te pilotiranje i dovesti proces do finalne verzije", kaže Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi i članice Povjerenstva su i Tomislav Reškovac kao predsjednik, Nikola Baketa, Karin Doolan, Tina Đaković.

Potom je Tomašević govorio o ovogodišnjem Adventu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Adventske kućice idu na natječaj, a ove godine bit će postavljene na glavnom gradskom trgu i na Europskom trgu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strosmayerovom šetalištu. Koncept je usuglašen s TZ-om Grada Zagreba, parkom Maksimir i gradskim uredom za gospodarstvo", kazao je Tomašević i nastavio:

"Definiran je i broj kućica, bit će ih 93, s ugostiteljskim sadržajima ili rukotvorinama. Početne cijene su jasno navedene u javnom natječaju i kreću od 1000 kuna. Natječaj traje do 18.10., a javno otvaranje ponuda će biti 22.10", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klizalište ove godine neće biti jer su troškovi organizacije visoki, a zbog pandemije se ne zna koliko će ga biti moguće koristiti", poručio je Tomašević.

Potom je govorio o Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo gradsku skupštinu prošli tjedan. Radi se o projektu koji je dobio 57 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o proširenju. Troškovnik je napravljen prije potresa i po cijenama koje su bile tamo. Procjena je bila 45 milijuna kuna, a najjeftinija ponuda koja je došla je bila 40 milijuna kuna veća od toga", kaže gradonačelnik dodajući da se moralo odlučiti hoće li se odustati od projekta ili ne.

"Dobili smo podršku svih Klubova u Skupštini da idemo dalje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je komentirao i Holding i smjene.

"Ne mislim ulaziti u detalje o kojim ljudima se radi, niti to komentirati. Prethodna uprava je donosila odluka koja je smatrala najboljima za Holding. Nova uprava će to valjda revidirati, nije na meni da se miješam u te stvari. Raspisujemo danas natječaj za novog člana uprave koji će se brinuti o financijama. Rok će biti kratak, od osam dana. Pozivam sve da se jave na natječaj, ako imaju iskustva u rukovodstvu", kazao je i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da se radi o osveti. Vjerujem da je Vuković smatrao da su to najbolje odluke, ali i one se mogu poništitit i promijeniti. I dalje smatram da su te odluke u ovoj situaciji bile dobre. Tražili smo ljude koje imaju iskustva rada u Holdingu. Prošla uprava je donosila takve odluke, razgovarao sam sa sindikatima i ostalima. Holding neće imati problema. Svi ti procesi traju. Imamo financijsku analizu KPMG, četiri banke koje su uzete da naprave analizu poslovanja gradske uprave i Holdinga. Rade se mjere o konsolidaciji financija o Holdingu. Znamo da je likvidnost teška, sve će se to vidjeti u programu rada Zagrebačkog holdinga i gradskom proračunu na sljedeću godinu. Znate da su to dvije spojene posude u svakom smislu. Likvidnost je otežana, nije se nikad dogodilo da plaće kasne, nadam se da će tako i ostati", rekao je gradonačelnik.

"Ne mogu to isključiti", kaže o mogućem rastu cijena komunalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče moguće prodaje gradske imovine poručuje: "To je potpuno neracionalno upravljanje imovinom."

"Moramo na svim razinama raditi da konsolidiramo stanje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o povećanju plaća pojedinim zaposlenicima Holdinga, o čemu je odlučila sad bivša uprava, Tomašević kaže kako je nekih povećanja bilo, ali da ne točno kome i za koliko.

"Dosad je prošla uprava donosila odluke koje je smatrala dobrim za poslovanje Holdinga. Nova uprava će te odluke revidirati i to je to", jasno će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O izjavama da je dvojicu bivših članova Uprave sprečavao u radu, kazao je da se ne bi spuštao na tu razinu.

"Ako bude konkretnih optužbi, na njih ću konkretno odgovarati", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O otpremninama koje će dobiti kaže:

"Otpremnina od tri mjesečne plaće mi se čini sasvim normalnom. Smatram da je to potpuno opravdano u poslovnom svijetu. Ne kažem da to nije puno novca, ali to je manje nego što su otpremnine u privatnom sektoru. To su tri mjesečne plaće", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O glomaznom otpadu kaže:

"Državna komisija o kontroli javne nabave je donijela odluku kojom je osporila odluku u javnoj nabavi za glomazni otpad. Tu treba mijenjati zakon o javnoj nabavi. Čudno mi je obrazloženje da su Čistoća i gradska uprava znali da Čistoća može obavljati sama taj posao i da zato nije smjela poništiti odluku o javnoj nabavi. Ne mislim da je greška DKOM-a, možda to i jest problem zakona. Odluka je donesena kakva je, mi smo legalisti i poštivat ćemo je i potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke. Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, taj posao ide dalje", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja o obnovi zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je rekao kako samo načelno može reći da se često govori o tome tko je usko grlo, Fond ili Ministarstvo.

"Očito je da postoji neki šum između te dvije institucije. Napravili smo sve što smo mogli da se taj proces ubrza. Ove predložene izmjene, mi imamo osjećaj da će to zaista pokrenuti obnovu. To su sad prave promjene, nisu kozmetičke i zbilja smo otpimisti, izuzev ograda oko javne nabave", rekao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći i bolnici Srebrnjak, Tomašević je rekao da očekuje da se stanje stabilizira jer bolnica ne obavlja ni osnovne stvari koje bi trebala.

"To je jedan od najvećih izazova u Gradu Zagrebu", zaključio je gradonačelnik rekavši kako bi sav teret projekta za koji su povučena europska sredstva mogao pasti na teret grada ako se ne ispune uvjeti iz ugovora na koje se pristalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo