Toma veći katolik od pape

Šešeljev recenzent prekrstio poglavara Vatikana

27.3.2013.
9:38
VOYO logo

Uprkos tvrdnjama lingvista, ali i zvaničnom stavu Srpske pravoslavne crkve, Tomislav Nikolić novog papu zove Francisko umesto Franja.

Odgovarajući na pitanje novinarke B92 otkud on u Vatikanu na ustoličenju novog pape kada je poznat kao recenzent dve knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana, Nikolić je rekao da su "to knjige o Vatikanu iz prošlih vremena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Papa Francisko dolazi u drugo vreme, u vreme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova - rekao je predsednik Srbije očigledno zanemarivši zvaničan stav stručnjaka o imenu nekadašnjeg kardinala Bergolja.

Takav stav i ne čudi, s obzirom da se za papino prekrštavanje zalagao se i predsednikov savetnik Radoslav Pavlović, koji je od Vlade Srbije tražio da papu ubuduće nazivamo Francisko zbog asocijacije na nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Pavlović je odustao od inicijative nakon što mu je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi iznet zvaničan stav da je novi poglavar Rimokatoličke crkve "papa Franja". Predsednik Srbije je, sudeći po poslednjim izjavama, ili neobavešten ili tvrdoglav.

Lingvista Ivan Klajn upozorava da novi papa nikako ne može biti Francisko, već samo Franja, budući da se imena crkvenih poglavara uvek koriste u prevedenom obliku, a nikako na italijanskom ili latinskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U suprotnom bismo govorili, na primer i o Gregorijusu i Inocentijusu - kaže Klajn za Blic, dodajući da se latinska imena koriste samo u Vatikanu.

On podseća i da je novi papa uzeo ime po svecu koji se u Srbiji zove Sveti Franja Asiški, pa ga zbog toga ne možemo zvati Francisko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo