ministar poljoprivrede / 'Nadam se da će većina hotela uskoro turistima servirati hrvatske proizvode'

'Imate pozitivnih primjera hotela koji turistima serviraju isključivo hrvatsko. Kod ostalih se nadam da će prije ili kasnije proraditi savjest', rekao je ministar poljoprivrede

25.5.2017.
18:47
VOYO logo

Veliki uspjeh postigao je projekt hrvatskog doručka u Budimpešti. U utorak je otvorena hrvatska tržnica, jučer servirane ponajbolje hrvatske delicije, a danas je s nama ministar koji projekt svesrdno podržava i širi.

Iz Budimpešte u RTL Danas uživo se javio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministre, otkud ova ideja? Čini se sjajna, nakon onih doručaka u Hrvatskoj na koje smo navikli, sad ste u Budimpešti, planirate li se širiti i dalje?

Planiramo, ali korak po korak. Obišli smo cijelu Hrvatsku, akcija pokazuje rezultate, ali smatram da ih zasad možemo napraviti na tržištima koja su nam bliska. Povećao nam se izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku, zato smo to i napravili u Budimpešti. Mađari su u top 10 turista koji dolaze u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli biste ići u Njemačku, Austriju, Italiju, od onda isto dolaze turisti. Je li se išta promijenilo, vi nosite hrvatsku hranu u Mađarsku, ali kad Mađari i ostali narodi dolaze u Hrvatsku, da li oni u hotelima i dalje jedu strane namirnice ili napokon hrvatske?

Imate pozitivnih primjera, recimo hoteli na Malom Lošinju koji koriste kompletno hrvatske proizvode i hranu. Ali imate i lanaca koji naplaćuju sobe po 250 eura, ali ne koriste hrvatske proizvode. To je njihovo puno pravo, ali ja bih volio kao hrvatski ministar poljoprivrede da turist koji dolazi u Hrvatsku dobije kvalitetnu hrvatsku hranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li ih natjerati na to?

Ne mogu, ali nadam se da će i kod njih proraditi svijest i da će hrvatski proizvod naći svoje mjesto i kod takvih ugostitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na izvanredne uvjete Agrokora, kako sada posluju kompanije u Slavoniji, prije svega mislim na Belje i na kapitalne kompanije? 

To je pitanje za gospodina Ramljaka. Činjenica je da su to tvrtke koje su tehnološki na visokoj razini. Tu računam na Belje, Vupik, Pik Vrbovec i ostale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste informirani o njihovom poslovanju, tko vodi brigu o tome?

Da, mi imamo redovite sastanke s gospodinom Ramljakom i kompletnim menadžmentom koji je sada u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali on se bavi restrukturiranjem, ali tko je menadžer, to su ozbiljni poslovi?

Vi i dalje ondje imate ljude koji su i dosad bili zaduženi za pojedine kompanije i koji su to dobro radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada će trebati 5,6 tisuća radnika za Konzum tijekom sezone? Hoće li biti ljudi za to?

Nadam se da će se naći ljudi. Konzum i sve druge tvrtke u Agrokoru novim zakonom su stavljeni u pozitivnu poziciju, imaju dnevni priljev kapitala. Stanje je stabilno, to je bio i cilj za turističku sezonu, nakon nje kreće pravo restrukturiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni je premijer, no što se tiče operativnog dijela, pojavljujete se ministrica Žalac i vi. Pričamo o istočnoj Slavoniji i obećanjima za Vukovar? Gdje je zapelo s jednim od najvećih investitora, Talijan je htio u to područje uložiti 25 milijuna eura u tvornicu parketa?

Nije nigdje zapelo. Hrvatske šume godišnje sijeku 2,2 kubika drvne mase, a potrebe za sadašnju drvnu industriju su 2,7 kubika. Već danas nam fali. U iduća dva tjedna ćemo zabraniti izvoz hrastovih trupaca iz Hrvatske. Tvrtke koje pričaju da bi ulagale u Hrvatsku danas imaju kapaciteta za dvije tvornice u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo