GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Tolušić o dolasku kineske delegacije: 'Ovo je povijesni iskorak. Kina nas je prepoznala kao partnera u Europi'

U iduća dva dana potpisat ćemo 10 međunarodnih akata, rekao je Tolušić

9.4.2019.
18:45
VOYO logo

U Hrvatsku danas stiže nikad brojnija kineska delegacija predvođena premijerom Li Keqiangom. Zrakoplov bi trebao sletjeti oko 19.30 sati. 

Povodom njihova dolaska RTL-ov novinar Boris Mišević u zračnoj luci Franjo Tuđman razgovarao je s potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesni iskorak u odnosima Kine i Hrvatske. Hrvatski premijer se dosad pet puta susreo s kineskim premijerom Keqiangom, ali je ovo povijesna prekretnica u ionako odličnim odnosima", rekao je Tolušić i dodao da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svog partnera u Europi.

Na pitanje koji će konkretni gospodarski sporazumi biti potpisani u četiri dana koliko će kineska delegacija biti u Hrvatskoj, Tolušić je kazao da je bitno da je Hrvatska prepoznata kao država u koju Kina želi ulagati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu

"U iduća dva dana potpisat ćemo 10 međunarodnih akata", rekao je Tolušić i iz svog resora izdvojio protokol kojim će se hrvatskim proizvođačima mlijeka omogućiti izvoz proizvoda u Kinu. 

"Uspjeli smo realizirati taj posao koji smo dogovarali četiri godine", kazao je Tolušić i dodao da od potpisa sporazuma neće biti prepreka za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. "Nadam se da ćemo uskoro isto osigurati i za meso i mesne prerađevine", kazao je Tolušić i dodao kako će to donijeti "vrhunske koristi za hrvatsko gospodarstvo". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koji bi drugi veliki projekt, uz Pelješki most, mogli graditi Kinezi, Tolušić je rekao da će u petak u Dubrovniku biti održan veliki business forum s više od 1000 sudionika i velikim brojem kineskih tvrtki i ulagača. 

"Hrvatska zasigurno ima interesa nastaviti ulaganja u željezničku infrastrukturu, kontejnerske terminale u Rijeci i na Krku, u energetiku i druge projekte koji se mjere u milijardama kuna i tu zasigurno kineska strana može pomoći i nadam se zajedničkom interesu", zaključio je Tolušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo