TOLUŠIĆ NAJAVIO KAZNE I DO TRI MILIJUNA KUNA: / 'Na opću radost i trgovaca i proizvođača i prerađivača uvest ću red'

Image
21.3.2017.
14:34
VOYO logo

Kako je u svojoj objavi na Facebooku napisao da, nakon što je u ruke primio jedan od spornih ugovora, napokon shvaća zašto se neki toliko bune protiv Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, ministar Tolušić kazao je da bi se Zakon u Vladinoj proceduri trebao naći do kraja mjeseca, a prema tom zakonu, za nepošteno ponašanje prema dobavljačima trgovačkim lancima prijete i kazne do tri milijuna kuna

'Nelojalna konkurencija nam je bila rak-rana, to nas je upropastilo. Zamislite vi da su neki trgovački lanci čak dozvoljavali da uzimaju 80 posto rabat na naše proizvode', požalio se Stjepan Horvat iz Udruge povrćara grada Zagreba koji svoje povrće sve manje nudi trgovačkim lancima jer, kaže, isplativije je prodati na zelenoj tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon

Toliki rabat smeta i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću koji je najavio da će zakonskim izmjenama spriječiti takvo ponašanje.

'Ako se ovako nastavi, još malo pa će naši proizvođači za isporučiti robu plaćati trgovcima da je uzmu. Mislim, to su stvari koje s ljudske strane nisu normalne', rekao je ministar Tolušić za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na opću radost i trgovaca i proizvođača i prerađivača uvest ću red', poručio je ministar, no ne i na radost trgovaca koji su mu poslali primjedbe i čekaju odgovor.

'Načelni stav udruženja trgovaca je da predmetni zakon neće proizvesti pozitivne učinke, odnosno da će trgovce staviti u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače, dobavljače i distributere', ističe Ivona Bačelić Grgić iz sektora trgovine HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači se žale

I dok trgovci prigovaraju da zakon ne treba uređivati komercijalne odnose, proizvođači se žale upravo na to.

'S kojekakvim uvjetima prisutnosti na njihovim policama, rabatima i slično jednostavno su diskreditirali naše domaće proizvođače', kaže uzgajivač svinja Goran Jančo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I otkupljivači mlijeka apeliraju da zakon stupi na snagu što prije. 'Hrvatska se već evo četvrtu godinu suočava s prekomjernim uvozom i sa zaista problematičnim odnosom. I vjerujemo da će to ipak riješiti značajnu količinu problema', veseli se zakonu i Rašeljka Maras, predsjednica Udruge CroMilk.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo