Ubijanje nacije u pojam / Toliko korupcije u RH dovelo do najgoreg - dotukla nas je dosadom. Može li to riješiti umjetna inteligencija?

Rimac, Žalac, Bačić, Kovačević, Horvat, Dumbović – toliko je slučajeva u zadnje vrijeme, prestali smo se zgražati, postali smo letargični

15.6.2022.
22:32
VOYO logo

Tko zna hoće li se za dvije godine u Hrvatskoj i dalje zapošljavati preko veze, hoće li se i dalje posao dobivati nečije rodice, šogorove poznanice, stranački kolege, prijatelji od susjeda. po babi i stričevima umjesto po pameti i kvalifikacijama.

Vjerojatno hoće jer tako je svuda. Sud je prošli tjedan presudio da je tako bilo u Zagrebu. USKOK za to sumnjiči gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, zbog mutnih zapošljavanja i namještanja poslova otišli su i ministar rada i ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se događa u gradovima, općinama, županijama, ma svuda u Hrvatskoj, jer to nam je nacionalni sport. Ali sada ministar pravosuđa Ivan Malenica želi da tako ne bude, raspisao je natječaj u kojem najboljeg bira umjetna inteligencija. Hrvatska preko veze i Ivan Skorin.

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Rahela Valentić ustvrdila je 9. lipnja u sudnici: "Te nekvalificirane osobe su zaposlene samo zato... što su bile nečije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je Anto Nobilo, kao odvjetnik Petra Pripuza, komentirao je: "Ali ja onda očekujem od USKOK-a da krene u sve hrvatske gradove... Ratko Čačić, bivši župan, rekao je u Varaždinu da, otkad je HDZ na vlast, niti portit u Varaždinu ne može postati ako nije iz HDZ-a."

Radimir Čačić, tvrdi da je tako u Varaždinu, sud da je tako u Zagrebu, a USKOK sumnja da se tako radilo u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar komentirao je koliko je zapošljavanje preko veze ostalo identičan nerješiv problem kao i prije nekoliko desetljeća:

"Korupcija je dominanta metoda da se netko uopće zaposli. To je jednostavno dio socijalnog tkiva, mi bez toga ne bismo funkcionirali, ni u zdravstvu, ni u školstvu ni u policiji i to je jednostavno tako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je tako u gradu Zagrebu dugo smo sumnjali. Prošli tjedan sutkinja je krivima proglasila Bandićeve suradnike jer su zapošljavali njegove rođakinje i kćeri poznanika. Potpredsjednik Vlade (Boris Milošević) više nije na svojoj funkciji jer se sumnja da je pomagao da poticaje dobiju odabrane tvrtke.

Zbog sumnje u zapošljavanje preko veze morao je otići i bivši ministar rada Josip Aladrović koji je, na pitanje je li kriv za ono što mu se stavlja na teret, odgovorio: "Pa jedan od razloga zašto napuštam Vladu je da u što kraćem vremenu dokažem svoju nevinost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zato sada više neće moći preko veze, nego preko računalne veze. Ministar pravosuđa Malenica planira odlučan udar na uhljebe – ubuduće će državne službenike birati robot. Nasumce će odabrati pitanja i kompjuter će birati samo najbolje.

Već godinama imamo i akcijski plan za borbu protiv korupcije i strategiju za borbu protiv korupcije, ali relano nije da su ikome ikada ovi papiri ulili strah u kosti. Uobičajena praksa je - provedeš par noći u ćeliji, izađeš van i onda godinama čekaš suđenje. OK, ima i ona mala neugodnost kad te novinari snimaju nakon uhićenja, proživiš svojevrsno karakterno smaknuće, ali i to je kratkorajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Malenica: "Svjesni smo problema da su kazneni postupci dugotrajni..." Darinko Dumbović je pod sumnjom da je ujedinio dva hrvatska običaja: davanje posla rodbini i muljanje s javnom nabavom.

Ministar financija Zdravko Marić odgovorio je na pitanje bore li se Vlada i država s korupcijom dovoljno uspješno: "A kad imamo takve slučajeve, uvijek će netko reći da je nedovoljno, treba više, treba jače i tako dalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće netko, nego gotovo svi. Hrvatska je prva po percepciji korupcije u Europskoj Uniji, građani ove države najmanje vjeruju u pravosudni sustav. Prema procjeni udruge poslodavaca, država ukupno godišnje na javnu nabavu potroši 58 milijardi kuna, a od toga 20% netransparentno.

Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca: "To ne znači nužno da je toliko potrošeno protuzakonito, ali znači da bi se u visokoj mjeri transparentnost mogla podići."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac, Žalac, Bačić, Kovačević, Horvat, Dumbović – toliko je slučajeva u zadnje vrijeme da nam se dogodilo ono najgore, prestali smo se zgražati, postali smo letargični, došlo je do koruptivnog zasićenja.

Rakar kaže: "U biti više se na to nitko previše ne osvrće, svaki dan imamo novu korupcijsku aferu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da je korupcija kao tema out?

"Da, definitivno više nije in, nije pomodno, nekako smo se kao društvo predali i radimo vrlo malo ili ništa... Da, cvjeta više nego ikad dosada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo