priča o gazdi / Todorić kao mitsko biće hrvatske tranzicije: pili smo njegovu vodu, jeli njegove kobasice, lizali njegov sladoled...

Ivica Todorić bio je gotovo mitsko biće hrvatske tranzicije. Bio je svuda i nigdje. Kupovali smo u njegovim dućanima, na njegovim kioscima, pili njegovu vodu i njegovo vino, jeli njegov kruh i njegove kobasice, lizali njegov sladoled i sve drugo njegovo

16.10.2017.
22:07
VOYO logo

Ipak, od svih tajkuna najmanje je javno istupao, ali je svuda bio rado viđen i rado hvaljen. Kako od medija, tako od politike.  A evo u samo par mjeseci svi mediji i sva politika se obrušila na njega, od državnog prijatelja br 1. Ivica Todorić je postao državni neprijatelj br 1. Koliko je to priča o svima nama a koliko priča o Todoriću to je pravo pitanje, po možda najbolje da priču o Todoriću ispriča sam Todorić. 

Ivica Todorić Gazda. Čovjek koji je, kako kaže, obične kompanije pretvarao u svjetske - nikad nije bio odličan učenik, a u visine ga je vinulo cvijeće. Evo kako je o poslu s cvijećem govorio srednjoškolcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupite lukovice, prvo ne znaš koju boju da kupiš, koju vrstu da kupiš itd. Pa onda kad ju kupiš, dođe u tvoj staklenik pa ju posadiš i propadne, pa ju malo više posadiš, pa nije dobro, pa je malo više zaliješ, pa nije dobro, pa je malo pretoplo itd., pa opet nije dobro, to je grozno za proizvoditi", izjavio je Ivica Todorić, 10. veljače 2016.

Djetinjstvo je proveo na farmi u Božjakovini kod Dugog Sela i gađao tuđe kokoši, jer svoje nije smio - kažu susjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došel je za zimsko ferije: deda, pita njega deda kak je u školi. Dobro deda, sad već tučem drugi razred, a uskoro ću i treći. Htel se je ovak malo, bil je živo dete, znaš", kazao je Vladimir Perinić, Todorićev susjed i kum iz Kloštar Ivanića.

S diplomom Ekonomskog fakulteta 80-ih svaka druga trgovina cvijeća u Jugoslaviji bila je njegova. Ali i u intervjuu 2000. tvrdi da živi teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kći i da tata nema mirovinu teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem", pričao je Todorić o preživljavanju za Vjesnik 2000.

Uvjeravao je da živi u stanu roditelja, vozi službeni auto i da ima samo ono što je imao prije 90-e. Prije 28 godina osniva Agrokor - jedan od najjačih koncerna u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam od prvog dana znala da će moj muž uspjeti, jer on što god je krenuo, što si je god zacrtao za cilj, on je, do današnjeg dana, uvijek mu se sve ostvarilo", pričala je Vesna Todorić 28. lipnja 2014.

Iza njegova lika i djela nižu se nagrade poduzetnika i menadžera godine, ali Ivica Todorić nerado staje pred kamere i ne ide na godišnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da sam lovac, jedne godine išao sam u Afriku na dvanaest dana. Na žalost, morao sam se zbog posla vratiti sedmoga dana. Tada sam prvi i jedini put bio na nekom drugom kontinentu. Nikad nisam bio ni u New Yorku, ni u Americi, ni u Kini", rekao je za Večernji list, 2010.

Na vrhuncu moći težak gotovo tri milijarde i 400 milijuna kuna, Todorić se drži po strani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva pisanja o sumnjivim modelima počinju u trenutku kad preuzima Mercator o čemu prvi put progovara za kamere slovenske PLANET TV.

"Očekivanja su da ću ja sve razoriti i uništiti, a mi ćemo takvo čudo stvoriti da vi to ne možete vjerovati. Mercator će sigurno u najkraćem vremenu biti najjača regionalna retail kompanija uspješna s najmodernijim alatima za upravljanje i što je najvažnije potrošači će njega voliti i to je moj cilj", izjavio je Todorić, 28. lipnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Mercator je pod hipoteku stavio Kulmerove dvore - rezidenciju Todorićevih, a rukom koja se trese potpisao je ugovor s Rusima - kredit od 600 milijuna eura.

"Netko veli Todorić zadužen, gubici nema para, gubici nema para. Moje bilance, bilance moje kompanije najveći svjetski analitičari su imali u rukama zadnjih 6 mjeseci, njih stotine i sad pazite kad jedan analitičar najvećih svjetskih banaka veli da smo odlični", kazao je 28.lipnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtoglavo, poput skoka sa zadnjeg kata tornja u Agrokoru - ruši se financijska idila Todorićevih. Godinama se ništa o poslovanju koncerna nije govorilo, i onda odjednom: problemi, i vrlo brzo Lex Agrokor. 

Trebalo je samo šest mjeseci da se ponos pretvori u bijes. Inače šutljiv Ivica Todorić u rujnu je krenuo s paljbom na svom blogu: po izvanrednoj upravi, Vladi, ministrima.  Na relaciji Beograd - Zagreb - London podizao je buru tipkovnicom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je 16. listopada za obitelj Todorić Dan D, Ivica kao da je znao. Na blogu www.ivicatodoric.hr jučer je napisao čak četiri objave, a policiju na vratima Kulmerovih dvora nije dočekao. Ali poručuje: 'Bit ću dostupan institucijama'.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo