MOGU LI SE TODORIĆ I SINOVI IZVUĆI JAMČEVINOM, KOJE SU IM OPCIJE? / Pravni stručnjak objasnio što slijedi

Image
Foto: Pixsell

Rano jutros započela je akcija Agrokor tijekom koje su uhićeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak i Mislav Galić zbog sumnji u gospodarski kriminal.

16.10.2017.
16:45
Pixsell
VOYO logo

Image
POČELA AKCIJA AGROKOR! Policija upala u Kulmerove dvore: /

Pala najmoćnija žena hrvatskog biznisa, uhićeno 12 osoba, među njima i suprug Ive Balent

Image
POČELA AKCIJA AGROKOR! Policija upala u Kulmerove dvore: /

Pala najmoćnija žena hrvatskog biznisa, uhićeno 12 osoba, među njima i suprug Ive Balent

Sam Ivica Todorić ranije je danas na svojem blogu objavio kako će biti dostupan institucijama.

Odvjetnik Ivo Faračić objasnio je kako vlasti mogu doći do Todorića te može li se on izvući s jamčevinom. Također je naveo nekoliko scenarija za Todorića i sinove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhidbeni nalog, policijske tjeralice, zahtjev za izručenjem...

S obzirom na to da Todorić nije u državi, postupak je sljedeći:

'Prvo mu DORH pokušava uručiti poziv, a ako ustanovi da je nedostupan, da je to nemoguće, postoje mehanizmi osiguranja nazočnosti poput europskog uhidbenog naloga za područje EU-a, dok za države izvan EU-a postoje policijske tjeralice i zahtjev za izručenjem. Tu u pravilu postoje bilateralni sporazumi koji omogućuju ili otežavaju izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi došlo do toga prvo mora biti pokrenuta istraga, nakon toga se mora ustanoviti da osumnjičeni nije dostupan i mora biti određen istražni zatvor. Tek nakon toga se može raspisati tjeralica ili pokrenuti europski uhidbeni nalog.

U velikim predmetima'rješenje o istrazi donosi državni odvjetnik i to u pravilu koincidira s početkom istrage. Rješenje o istrazi može biti doneseno i prije nego se osumnjičene dovede do suca istrage', objasnio je Faračić za dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik je pojasnio i što se može očekivati ako se DORH odluči za pokretanje istrage i istražni zatvor.

DORH ima dosta vremena

'Jamčevina se više ne nudi za mogućnost utjecaja na svjedoke i za mogućnost ponavljanja djela tako da ne vidim niti imamo naznaka da bi se bilo tko od osoba iz ovog velikog postupka skrivao pred policijom, a za utjecaj na svjedoke i ponavljanja djela nema jamstva, tu će se morati na drugi način osporiti eventualno određivanje istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH još, dakle, ima dosta vremena da provede akciju i prije službenog pokretanja istage. Predmet je u rukama Županijskog državnog odvjetnika, a ako bude elemenata korupcije i organiziranog kriminala, predmet bi bio predan u ruke USKOK-a', zaključio je Faračić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo