ilok - festival traminca / Točili su i traminac iz 1947. od 60.000 kn, službeno vino na krunidbi Elizabete II: 'Sve je ostavilo bez riječi'

Image
Foto: privatni album

Ide i uz krvavice, fiš, gulaš, reći će Željko Garmaz. Iločki traminac bio je službeno vino na krunidbi Elizabete II, ove godine otvaraju arhivska vina Kutjevačkih podruma

11.6.2022.
8:57
privatni album
VOYO logo

Njegova knjiga o vinaru Ivanu Enjingiju treća je najbolja knjiga na svijetu prema ovogodišnjem izboru Gourmand Awards u kategoriji europskih vina.

Prije dvije godine bio je jedan od rijetkih koji je popio čašu traminca iz 1947., službeno vino na krunidbi britanske kraljice Elizabete II. On je uz Vinka Ručevića, vlasnika osječke vinoteke, suosnivač Festivala traminca koji se ovog petka i subote održava u Iloku i koji je ove godine privukao vinarsku 'kremu' iz europskog svijeta traminca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Garmaz je, nakon bogate novinarske i uredničke karijere, okrenuo list vinove loze i pokrenuo svoje 'Vinske priče', popularan blog o vinima te je postao dobri duh i začetnik festivala u Iloku.

Image
Foto: Privatni album
Image
Foto: Privatni album

Festival traminca četvrti put u Iloku okuplja velik broj vinara Hrvatske i drugih zemalja

Kad ga pitamo kako su izgledale tri dvije godine festivala, kao iz topa odgovara: "Prvu godinu bio sam stručnjak za komarce i vrućinu, pa sam dvije godine bio epidemiolog, sad sam meteorolog, brojim i pratim oblake te znam im sve oblike napamet, ali čini se da će vrijeme biti dobro, tek pokoja kap kiše."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz osmjeh primjećujemo da ga sreća i dobro vrijeme mora pratiti jer će se ove godine na Festivalu traminca točiti rijetka arhivska vina, ono što se pije samo jednom u životu.

"Vinarija Kutjevo ustupila je šest traminca koja su pobijedila vrijeme, najstarije je iz 1963. godine, a i dalje je još nevjerojatno svježe, mlado. Osim nevjerojatne kvalitete, popiti nešto što je staro 59 godina je potpuna ekskluziva", govori nam ponosno Garmaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hrvatska vina na kraljevskoj svadbi /

Na vjenčanju Harryja i Meghan pit će se butelje iz Iločkih podruma

Image
hrvatska vina na kraljevskoj svadbi /

Na vjenčanju Harryja i Meghan pit će se butelje iz Iločkih podruma

Ono vino kraljice Elizabete? Radi se o tramincu iz Iločkih podruma iz 1947. koje je bilo službeno vino na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine. I njega je Garmaz probao prije dvije godine na festivalu kad su Iločki podrumi ustupili šest butelja.

"Bilo je u fantastičnom stanju i svi su bili oduševljeni. Staro 73 godine, bez riječi je ostavilo 60-ak ljudi koji su bili na našoj radionici", govori nam. Cijena? Oko 60.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i ove godine bit će niz arhivskih vina na festivalu, ali i posebnih gostiju koji ne dolaze ako nešto nije baš posebno. Među četiri vinara iz Alsacea dolazi i Marc Tempé koji je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alsacea koju je Robert Parker, ponajveći autoritet u vinarstvu, nagradio s maksimalnih 100 bodova.

Image
Foto: privatni album
Image
Foto: privatni album

Marc Tempé gost je ovogodišnjeg Festivala traminca u Iloku. Njegovo vino je dobilo ocjenu 100 ili 'savršeno'

"Ta ocjena znači da je vino savršeno i tvorac tog traminca dolazi u Ilok. Marc Tempé svojim dolaskom daje nam priznanje za radu i promociji traminca kao sorte i to je utoliko važno jer dolazi iz Alsacea, regije koja je sinonim za traminac", kaže Garmaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je to vino dobilo ime po talijanskoj regiji Tramin, Hrvatska pokazuje da je vrlo potentna u proizvodnji ove vrste vina i kroz festival se želi, govori naš sugovornik, pokazati da ne zaostajemo za najboljima.

Tako se može čuti i da je upravo Ilok možda najbolja mikrolokacija za uzgoj loze traminac na svijetu, pa pitamo ima li u tome istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell
Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Iloćki podrumi najstariji su u Europi i čuvaju tramince iz 1943. koji su se točili na krunidbi Elizabete II

"S obzirom na vina lokalnih proizvođača u Iloku, to možemo glasno i bez zadrške reći. Zanimljivo je kako Iločki podrumi imaju najveće nasade vinograda traminca na svijetu, čak 60 hektara i nema vinarije na svijetu s toliko vinograda u toj sorti", otkriva nam Garmaz.

A kad smo kod Iločkih podruma i njihovih traminaca, zanimljivo je i to da je to bilo službeno vino i na vjenčanjima princa Williama i vojvotkinje Kate te princa Harryja i Meghan Markle. Kada je princ Charles posjetio Hrvatsku, tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila mu je butelju iz 1947. godine, vino tada staro 68 godina, koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog najstarije vinskog podruma u Europi dolaze traminci koji se s pravom mogu nazvati kraljevskim.

Otkud ideja festivala traminca?

"Traminac, unatoč promotivnim aktivnostima, nije imao svoju svetkovinu kao, primjerice građevina koja je najvrjednija sorta regije, pogotovo za Slavoniju. Pa smo mi pokrenuli Festival traminca i želimo ukazati da on nije zaboravljen, zapostavljen nego da ima jako puno manevarskog prostora za širenje", govori Garmaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski traminac nema problema s plasmanom, a na dosadašnjim gala večerima festivala dokazivali da ovo nije vino samo za dame, onako mirišljavo, slatkasto koje ide uz kolače i čokoladu, nego da ima potentnost da ide i uz ćevape, krvavice, gulaše, fiševe i začinjenu hranu. Ovakve spojeve već su probali na festivalu i rušili stereotipove.

I ove godine svi priželjkuju gala večeru na kojoj će Marin Rendić, chef koji u Zagrebu vodi restoran Bistro Apetit by Marin Rendić, tramince sljubljivati s jelima od crne svinje, pastrve te još jednom dokazivati da je traminac, prema riječima Garmaza, možda najgastronomskije vino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali da ne bi pobjegli od slatkog i mirišljavog pedigrea traminca, ove godine pobrinuo se beogradski čokolatijer Miloš Stojaković koji je samo za ovu manifestaciju osmislio tri posebne čokolade s tri predikatna vina Iločkih podruma– Traminac izbornu berbu bobica, Traminac izbornu berbu prosušenih bobica i Traminac kasnu berbu.

Image
Foto: privatni album
Image
Foto: privatni album

Knjiga 'Enjingi' Željka Garmaza proglašena je trećom najboljom knjigom na svijetu u kategoriji europskih vina

Tako je osmislio spoj traminaca s mliječnom čokoladom s kozjim sirom i narančom, potom s bijelom čokoladom s karamelom, jabukom, limunom, dinjom i cimetom te bijelom čokoladom s narančom, dinjom, breskvom, cimetom i đumbirom. Tko nije došao na ovogodišnji festival, neka mu bude krivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo