'duševne boli' / 'To sam doživio kao smrtnu kaznu': Vratio se u Hrvatsku i pokrenuo parnicu protiv Jehovinih svjedoka

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL/Thinkstock

Đakovčanin tvrdi da mu je zbog načina života kojeg Jehovini svjedoci iziskuju propao brak te da su mu prijatelji okrenuli leđa

23.1.2019.
17:16
Goran Jakus/PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Rođeni Đakovčanin, 61-godišnji Johann Drescher, 1991. godine je u Paragvaju pristupio Jehovinim svjedocima, a oni ga isključuju iz te kršćanske vjerske zajednice zbog njegovog, kako tvrde, arogantnog pristupa i manjka samokritičnosti.

Drescher je odlučio svoj mir potražiti u Hrvatskoj, no zbog svoje naravi i tu su mu zatvorena vrata, a obzirom da smatra da je nepravedno isključen te da je odluka, po njemu, pravno nevažeća, zbog duševnih boli odlučio je sudskim putem od Jehovinih svjedoka potraživati 99.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zapao sam u depresiju'

"Budući da je riječ o organizaciji koja poštuje stroga interna pravila i da Jehovini svjedoci od svojih članova zahtijevaju specifičan način života koji odudara od društvenih normi, ne poznajem drugačiji način života. Tajenje razloga isključenja i samo isključenje doživio sam kao osudu na smrtnu kaznu bez da mi je priopćen krimen. Teško se nosim s time. 

Zapao sam u depresiju, povukao se u sebe", kazao je za Jutarnji list Drescher za kojega su pritužbe starješina na njega čista kleveta. Tvrdi da mu je zbog načina života kojeg Jehovini svjedoci iziskuju propao brak te da su mu prijatelji okrenuli leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz članstva je isključen 2014., a u Trogiru 2015. organizacija mu je zabranila pristup i odlazak na daljnje skupove. Drescher je kazao da je iz zajednice isključen bez da je sazvan disciplinarni odbor i podignuta optužnica.

'Štovanje Boga za mene je najvažnija stvar na svijetu'

U veljači 2015. zajednici u Trogiru je ispričao paragvajski slučaj pa mu je predsjedavajući rekao da podnese pisani zahtjev u Zagreb kako bi se otkrili razlozi isključenja. U studenome 2015. žešće je ukazao na sporost sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obratio sam se odvjetniku koji im je sastavio prvo pismo na koje su odgovorili klevetnički ‘da sam se loše ponašao, da sam ometao sastanak i da su zamalo pozvali policiju’. Štovanje Boga za mene je najvažnija stvar na svijetu. Od isključenja život mi se sveo na nulu. Zaredali su problemi, uslijedile su smetnje u spavanju", kazao je Drescher.

Na pitanje je li u Hrvatskoj bio član skupštine Jehovinih svjedoka, je li prije krštenja pitan pristaje li na organizacijske uvjete zajednice i jesu li ga u Trogiru upoznali s koracima koje treba poduzeti kako bi ponovno bio primljen u Svjedoke, Drescher je odgovorio da "u Hrvatskoj nije bio član jer to nije moguće zbog isključenja u Paragvaju te da je o svim uvjetima i odlukama starješina upoznat ako se netko ne ponaša u skladu sa Statutom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Isključenje iz članstva je osobne prirode'

Glavni čovjek Jehovinih svjedoka Đuro Landić u sudnici je pojasnio kako zajednica funkcionira, uz napomenu da je hrvatska, pravno gledano, neovisna od paragvajske. Kazao je da je isključenje krajnja mjera te da prije toga disciplinski odbor pokuša pomoći osobi da se drži propisanih stavova i da ih ne krši.

Za isključenje Landić je doznao, kako tvrdi, od samog Dreschera koji je time prekršio ispovjednu tajnu. "Ako osoba dođe i kaže što se dogodilo u Paragvaju, ovdje ne može netko drugi donijeti drugu odluku. Poništiti je može jedino onaj koji ju je donio, dakle Skupština gdje je isključen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo formirali tim starješina, kontaktirale su se osobe iz prvog disciplinskog postupka i onda bi uslijedila preporuka da se drukčije ponašao. Falilo je samokritičnosti, ometao je. Isključenje iz članstva je duhovne prirode, ne donosi se u pisanom obliku i obaviještava se samo ta osoba radi njezine dobrobiti", kazao je Landić te zaključio da je Zajednica postupila onako kako je trebala, prenosi Jutarnji list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike