pukovnik hv-a / 'To je uvreda za sve koji su se doista borili!' Kako je Sanader dobio čin koji mu je smanjio zatvorsku kaznu?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što je priča u dvije afere završena, postavlja se pitanje kako je Sanader došao u posjed prestižnog čina

22.10.2018.
16:41
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši premijer Ivo Sanader, danas optužen i osuđen na 2,5 godine zatvora u aferi Hypo, više je puta za javnost poručivao kako je uvrijeđen optužbama za ratno profiterstvo pošto je on pukovnik HV-a i sudjelovao je u Domovinskom ratu. 

Upravo je činjenica kako je u kriznim godinama i raspadu bivše SFRJ bio na fronti bila jedna od olakotnih okolnosti pri određivanju kazne za ratno profiterstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je priča u dvije afere završena, postavlja se pitanje kako je Sanader došao u posjed prestižnog čina. 

A priča ide ovako - Čin pričuvnog pukovnika dodijelio mu je predsjednik Tuđman 1996. godine, za Dan državnosti. Dobio je počasni čin, kad je predsjednik to dodjeljivao zaslužnim političarima, ovisno o tome koje su funkcije tad obnašali. Neki su dobili generalski, a neki pukovnički čin, poput Sanadera. Tada su činove dobili Manolić, Gregorić, Mesić, Šeks i još neki političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanader je dobio čin pukovnika HV-a u onoj velikoj skupini koja je imenovana nakon Oluje. Koliko je meni poznato, on je nešto malo sudjelovao u pregovorima o zarobljenicima 1991. U toj skupini imenovanih bili su i Budiša, koji ima čin bojnika, te Šeks, koji ima čina generala. Mislim da je imenovan čak i Račan. Ministarstvo vanjskih poslova s tim nema nikakve veze", ispričao je svojedobno Mate Granić za Večernji list. 

"Počasni činovi dijeljeni su poslije Oluje, prvom pravom prigodom, mislim da je to bilo u povodu Dana državnosti 30. svibnja 1996. Ja sam odbio počasni čin jer mi se to učinilo neprimjerenim", ispričao je pak bivši savjetnik predsjednika Tuđmana za unutarnju politiku Ivić Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ranije navedena činjenica da je Sanader bio na fronti gubi na vrijednosti kad se uzme u obzir kako je u vojničkoj odori Sanader proveo tek - jedan jedini dan! Dogodilo se to 3. prosinca 1991. godine u Stobreču, prilikom postrojavanja pripadnika 'Art garde'  Pravi je naziv postrojbe Zbor hrvatskih umjetnika Split (ZHUM) i bila je formirana pri splitskoj operativnoj zoni.

"Njegova je izjava uvreda domovini i svim ljudima koji su se stvarno borili. Ako je on nešto branio, onda je branio svoj džep. Na desetoj obljetnici naše postrojbe, 2001. u Gavelli, bio je i Ivo Sanader. Članovi postrojbe su časni ljudi. Nismo mi bili djelatna vojska niti smo dobivali činove", izjavio je slikar Antun Mateš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici postrojbe ZHUM, osnovane nekoliko dana prije prisege, pred Lukom Džankom prisegnuli su 3. prosinca 1991. na teniskom igralištu u Stobreču.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo