'To je puč! Izbaci Sanadera iz HDZ-a!'

To je puč! Sanaderov je cilj maknuti Jadranku Kosor s čela HDZ-a i Vlade, procijenili su dužnosnici HDZ-a bliski premijerki. Kažu da Sanaderov potez ruši ne samo stranku, nego i Hrvatsku.

4.1.2010.
0:33
VOYO logo

Za Sanaderovu izvanrednu konferenciju za novinare i kovanje plana za povratak nisu znali ni premijerka, ni glavni tajnik, ni većina iz vrha HDZ-a. Svi su složni da treba biti kažnjen.

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0211006.html?pos=n0O tome se razgovaralo samo nekoliko sati nakon Sanaderovog istupa, na sastanku najužeg vodstva HDZ-a. Kako doznaje Jutarnji list, jedna od opcija je i njegovo izbacivanje iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Sanaderovog istupa dio članova vrha HDZ-a i Vlade dali su javno potporu premijerki.

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0223006.html?pos=n1"Nije bilo u redu to što je Sanader napravio. Dajem punu podršku predsjednici stranke", rekao je njezin zamjenik Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čobanković: Sve podsjeća na dječju igru

"Nisam znao za konferenciju za novinare Ive Sanadera, a i da sam znao ne bih se odazvao nekom neformalnom sastanku", rekao je Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a.

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0102006.html?pos=n1Jarnjak smatra da se ipak ne radi o puču: "No, ne mislim da se radi o puču. Ne vjerujem da bi netko minirao onoga koga je sam postavio. Bilo bi to političko samoubojstvo!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerki je javno podršku dao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Tvrdi da ne bi podržao Sanadera da se vrati na čelo HDZ-a.

"Ne znam što Sanader želi, ali to me sve podsjeća na dječju igru u kojoj najprije neku igračku baciš i ne želiš se više s njom igrati, a poslije je hoćeš natrag", rekao je Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi želio sazvati opći Sabor HDZ-a i smijeniti Jadranku Kosor, Sanader bi za to morao dobiti potporu polovice 22-članog Predsjedništva HDZ-a ili barem jedanaestorice šefova županijskih ogranaka HDZ-a.

Novi list piše da, kako sada stvari stoje, Sanader u predsjedništvu može bezrezervno računati samo na Luku Bebića, Marija Zubovića, Petra Selema i Biancu Matković, upitno je kako bi se postavili Božo Biškupić i Marina Matulović-Dropulić, Mislav Banek i Branko Vukelić, dok Kosor bezrezervno podupiru politički najjači igrači Milinović, Šeks, Čobanković, Hebrang, Jarnjak, Šuker, Kalmeta, Bačić, Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Statutu HDZ-a stoji kako opći Sabor stranke nakon izbora na razini države provodi raščlambu o postignutom izbornom uspjehu HDZ-a uspoređujući ga s rezultatom drugih stranaka pa bi to mogao biti povod za prijevremene unutarstranačke izbore.

HDZ-ov Sabor bira i razrješuje predsjednika HDZ-a na prijedlog 400 nazočnih izaslanika, a zamjenika na prijedlog 300 izaslanika, i to većinom od svih koji pristupe glasanju, napominje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001030195006 arti-201001030175006 arti-201001030025006 arti-201001030059006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo