'TO JE NEVIĐEN SKANDAL': / Penava ljutit zbog dolaska državnog tajnika na komemoraciju srpskim žrtvama; U Vukovar stiže i Vučićev izaslanik

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL
17.11.2020.
10:06
Davor Javorović / PIXSELL
VOYO logo

'Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to povijesnu istinu Vlada Republike Hrvatske, Vlada Andreja Plenkovića, otkriva s ovim današnjim činom polaganja vijenca 17. studenoga u Dunav za poginule Srbe', kazao je Penava izazvan viješću da će ondje biti i državni tajnik Zvonko Milas

Danas, uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Vukovaru će odati počast žrtvama koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu od 1991. do 1995. godine te će na obali Dunava položiti vijence za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti. Najavljeno je da će na toj komemoraciji biti i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, inače Vukovarac i član HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov dolazak na spomenutu komemoraciju gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nazvao je "neviđenim skandalom".

Image
ZAMJENICA VUKOVARSKOG GRADONAČELNIKA NALJUTIO JE DIO PROTOKOLA ZA DAN SJEĆANJA: /

'Kao Vukovarka se osjećam izdano i prodano'

Image
ZAMJENICA VUKOVARSKOG GRADONAČELNIKA NALJUTIO JE DIO PROTOKOLA ZA DAN SJEĆANJA: /

'Kao Vukovarka se osjećam izdano i prodano'

'Kakvu nam to povijesnu istinu otkriva Plenković?'

"Mislim da je ovo skandal koji još nije viđen u modernoj hrvatskoj državi u Vukovaru. Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to povijesnu istinu Vlada Republike Hrvatske, Vlada Andreja Plenkovića, otkriva s ovim današnjim činom polaganja vijenca 17. studenoga u Dunav za poginule Srbe, i to kako oni kažu prijeratnim događajima, događajima koji su prethodili ratu", rekao je Penava u intervjuu za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penavi se vjerojatno neće svidjeti ni to što će sutra u koloni sjećanja u Vukovaru biti i Veran Matić, posebni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za rješavanje pitanja nestalih. Matić je i lani trebao biti u Vukovaru u koloni sjećanja, ali je odustao nakon što mu je Penava poručio da nije dobrodošao.

Penava u karanteni, Matić u koloni

Vučićev izaslanik danas će u Vukovaru, zajedno s potpredsjednikom Vlade iz redova SDSS-a Borisom Miloševićem, predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, Milasom te čelnicima organizacije "Protiv zaborava", sudjelovati u polaganju vijenaca na obali Dunava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sam ja u Koloni sjećanja bio 2013. i 2014., sada ću otići na komemoraciju u Škabrnju, u skladu sa svojom javno izraženom željom. Što se tiče Kolone sjećanja, osim, suglasno dogovoru nas, Vlade i Miloševića, pridružit će joj se i Veran Matić. Barem mu je to namjera. Htio je to i prošle godine, ali mu je gradonačelnik Ivan Penava tada poručio da nije dobrodošao. Vidjet ćemo što će biti u srijedu", rekao je u ponedjeljak za Novi list Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo