TKO UPRAVLJA ZAGREBOM? Svaljek: / Puno je scenarija u igri

11.3.2015.
16:08
VOYO logo

"O tome obnasam li ili ne duznost gradonacelnika, odluku ce morati donijeti netko drugi. Postoje razlicita tumacenja", rekla je Sandra Svaljek u emisiji Zagrebi po Zagrebu Radio Sljemena.

Jos u utorak je, kaze, kao obnasateljica duznosti gradonacelnika potpisivala dokumente koji su joj bili na stolu, ali od srijede je to prestala raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da ce o tome zatraziti meritorno tumacenje Ministarstva uprave i vidjeti kako stvari stoje. "A mozda cemo morati i pricekati na pravomocnost rjesenja izvanraspravnog Vijeca (Zupanijskog suda u Zagrebu) i druge odluke kojima cemo se rukovoditi odsada na dalje", dodala je.

Pitanje je, kaze Svaljek, ako bude potrebe za donosenjem nekih hitnih odluka tko ih moze donijeti u ovom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cekaju se Bandicevi potezi

"Pokusat cemo, druga zamjenica gradonacelnika Vesna Kusin i ja, na sve nacine osigurati da Grad normalno funkcionira u okviru danasnjih ovlasti. Gradanima je najbitnije da funkcioniraju komunalne sluzbe i Zagrebacki holding, a za njihov normalan rad nema nikakvih zapreka", naglasila je.

Na pitanje sto ako Bandic u iducem razdoblju odluci opunomociti svoju drugu zamjenicu Vesnu Kusin, Svaljek odgovara kako su to jos uvijek samo nagadanja. Ponovila je da treba pricekati pravomocne odluke, odnosno rjesenja izvanraspravnog vijeca Zupanijskog suda, i potom vidjeti koje ce poteze povuci Bandic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljena da potvrdi je li tocno da ce u slucaju da Kusin preuzme upravljanje gradom, no ako ne bude Bandiceve ostavke ili izbora do 2. lipnja, ona automatski stupiti na duznost gradonacelnika kao prva zamjenica, Svaljek je rekla: "Puno je scenarija u igri i to je sigurno jedan od njih. No, za koji dan cemo biti puno pametniji i vidjeti u kojem ce se smjeru odvijati situacija".

Kad je rijec o prijevremenim izborima, Svaljek ostaje pri stajalistu da nema potrebe za prijevremenim izborima "osim ako to sam gradonacelnik odluci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaljek je ponovila da je bila svjedokinja u postupku protiv Bandica i da nitko nije radio pritisak na nju, te je izrazila zaljenje sto je njezin kratki iskaz, iako se smatra tajnom, objavljen u medijima.

Povratak u Remetinec

Bandic je u utorak ponovno zavrsio u zatvoru u Remetincu, nakon sto ga je Uskok osumnjicio da je svjedoke poticao na davanje laznog iskaza, te krivotvorio sluzbene isprave i sprjecavao dokazivanje. No, prethodno je izvanraspravno vijece Zupanijskog suda prihvatilo raniji zahtjev Bandiceve obrane i omogucilo mu ponovno obnasanje gradonacelnicke duznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman ustvrdila je nakon takvog raspleta dogadaja da je odredivanjem istraznog zatvora Bandicu "odluka o ukidanju zabrane obnasanja gradonacelnicke duznosti postala irelevantna".

Profesor sa zagrebackog Pravnog fakulteta Ivan Kopric ocijenio je u izjavi za Hrvatski radio da pitanje odsustva gradonacelnika nije dobro pravno rijeseno pa bi to zakon morao precizno regulirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonacelnik odreduje tko ce ga mijenjati u slucaju njegove odsutnosti. Ali, tu su autori zakona sasvim sigurno mislili na drugu vrstu odsutnosti, kao na primjer, odsutnost zbog bolesti ili odlaska u inozemstvo. Ovo je situacija koju bi zakon trebao bolje urediti", kazao je Kopric.

Predsjednik zagrebacke Gradske skupstine Darinko Kosor najavio je u utorak da ce Gradska skupstina uredno odrzati sjednicu zakazanu za 26. ozujka, te da ce i dalje "biti stabilna i raditi u interesu gradana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porucio je da, sto se tice funkcioniranja grada, nece biti nikakvih problema. "A na Bandicu je da pred pravosudnim tijelima dokaze svoju nevinost. Nitko nije kriv dok mu se to ne dokaze", rekao je Kosor.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo