obrati i smjene /

Tko su sve gubitnici, a tko politički pobjednici u godini za nama?

2015. ostat će upamćena i po mnogim obratima i smjenama na rukovodećim položajima u državi. Bila je to izborna godina u kojoj je HDZ-ova kandidatkinja uselila na Pantovčak, a promjene su i obrate, i te kakve, donijeli i parlamentarni izbori. Tko su sve gubitnici, a tko politički pobjednici u godini za nama - donosi Nataša Božić.

1.1.2016.
19:17
VOYO logo

Da će 2015. biti njezina godina Kolinda Grabar-Kitarović vjerovala je i prije nego li je na izborima pobjedila Ivu Josipovića.

Osim brojki naklonjeni su joj bili i birači pa je nakon svečane inauguracije u veljači zasjela na Pantovčak. Privremeno - dok ne ispuni predizborno obećanje i preseli u Visoku ulicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica na Pantovčak, Ivo Josipović s Panovčaka. Ogorčen jer je izgubio izbore, odmah ulazi u sukob sa SDP-om koji ga je iznjedrio. 

Novu političku sreću traži s Radimirom Čačićem u savezu Uspješna Hrvatska. Ali - neuspješno. Na predsjedničkim izborima dobio je više od milijun, a deset mjeseci kasnije tek 2500 glasova.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupničke fotelje izgubili su i Mirela Holy, Jadranka Kosor, Damir Kajin..

Za razliku od njih Zoran Milanović ostvario je neočekivano dobar izborni rezultat. Odabrao je taktiku žestoke konfrontacije s HDZ-om...

Produžeci izborne utakmice svrstali su ga ipak na stranu gubitnika. 

U napetoj postizbornoj partiji pokera, Karamarko je imao aduta u rukavu pa je Milanoviću na kraju mandata preostalo samo pravo da se ljuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija HDZ-a i Mosta na najboljem je putu da sastavi Vladu, a novi čovjek već čeka da uskoči u Milanovićeve cipele.

Imanje predsjednice dalo je vjetar u leđa HDZ-u i njezinu šefu Tomislavu Karamarku.
Njezin sukobi s Milanovićem nesumnjivo su pomogli izbornom rezultatu Domoljubne koalicije koji baš nije bio za slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aplauz je i postizborna kombinatorika gospode iz Mosta i HDZ-a koji su Karamarka od izbornog gubitnika doveli do pobjedničke pozicije.

Psihijatar iz Metkovića na političku pozornicu popeo se uz obećanje, ovjereno kod javnog bilježnika, da neće koalirati ni s kim.

Nestranačkog mandatara je i ostvario ali tripatitnu koaliciju ne.

Nakon pregovora s HDZ-omi SDP-om, pa samo s HDZ-om, pa samo sa SDP-om, pa samo sa HDZ-om - imamo KOALICIJU! Odnosno - suradnju. Petrov sastavlja vlast i to ga smješta u poziciju DOBITNIKA. No, na koliko dugo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od svih navedenih gubitnika i pobjednika, Tihomir Orešković nije se znojio pred izbornom kutijom. Priliku upravljanja državom dobio je na dar.

I samo po tome koliko će u tome biti uspješan, zaslužit će dobitnički ili gubitnički pečat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo