TKO SU NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA: / Kraj za Beru i Bandića, propali i tvrdi desničari u HDZ-u, populisti, ministrica s plakata...

Image
Foto: Pixsell

U Saboru više nećemo gledati ni SDP-ovca koji je bio među onima koji se najviše javljaju, Gordana Marasa

6.7.2020.
9:53
Pixsell
VOYO logo

Na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju HDZ je osvojio najviše mandata u osam izbornih jedinica i inozemstvu, dok je Restart koalicija pobjedu odnijela u tek dvije izborne jedinice.

Nakon obrađenih 99,5 posto biračkih mjesta rezultati pokazuju da je HDZ osvojio 66, a Restart koalicija tek 41 mandat. Domovinski pokret ima ih 16, iznenađenje izbora Možemo! sedam mandata, dok je Most osvojio osam mandata. Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus osvojila je tri mandata. HNS ima jedan mandat, kao i Čačićevi reformisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bero je najveći gubitnik

Što se tiče pojedinaca, definitivno se može reći kako je najveći gubitnik ovih izbora šef SDP-a Davor Bernardić pod čijom je palicom ta stranka doživjela nikad veći debakl. U prvoj jedinici, u kojoj je bio nositelj liste, Bernardić je osvojio tek 13.775 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno loše prošao je i glasni SDP-ovac Gordan Maras. Dobio je šesto mjesto na listi, a osvojio svega 2832 glasa, što znači da ga više nećemo gledati u Hrvatskom saboru.

Ivan Vilibor Sinčić, nositelj liste Živog zida u VII. izbornoj jedinici, osvojio je samo 1946 glasova birača. Ivan Pernar koji je nosio listu u VIII. izbornoj jedinici, istarskoj, osvojio je tek 3228 glasova. Nitko iz Živog zida ne ulazi u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je napušten

Definitivni gubitnik parlamentarnih izbora je i Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti. Stranka je ostala bez mandata, dok je Milan Bandić kao nositelj liste skupio mizernih 1789 preferencijalnih glasova. Pravi potop Bandićeve stranke najvidljiviji je u devetoj izbornoj jedinici gdje je osvojila 0,25 glasova.

Glasni provokator iz redova HDZ-a, Stevo Culej, također je jedan od najvećih gubitnika ovih izbora. Culej je bio na 14. mjestu HDZ-ove liste u V. izbornoj jedinici. Osvojio je tek nešto više od pet posto preferencijalnih glasova, odnosno 3738 glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Kovač koji je također bio na zadnjem mjestu liste, no u VI. izbornoj jedinici, osvojio je 2229 glasova i ne ulazi u Sabor.

Među gubitnike spada i Željko Kerum koji je bio nositelj liste u X. izbornoj jedinici, a osvojio je tek 2796 glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić se trudio, ali uzalud

Mirando Mrsić, nekadašnji ministar u Vladi Zorana Milanovića, doživio je teški debakl. U 1. izbornoj jedinici gdje je bio nositelj liste Demokrata, Hrvatskih laburista - stranka rada, osvojio je mizernih 113 glasova. S obzirom na to da se bacio u trošak u korist kampanje, tiskao brojne plakate s provocirajućim porukama Bernardiću, može se reći da je jedan od većih gubitnika ovogodišnjih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak potonula

Loše je prošla i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Iako se trudila da izgleda kako drži sve konce obrazovne reforme i online nastave koju je uvjetovala epidemija koronavirusa, birači joj baš nisu povjerovali. HNS-u birači jednostavno nisu vjerovali da su baš toliko radili koliko su kazali. Divjak je bila na 14. mjestu HNS-ove liste u III. izbornoj jedinici te je osvojila 644 glasova. HNS je na izborima osvojio samo jedan mandat.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo