jutros uhićen / Tko je uhićeni Darko Puljašić? Za njega je premijer rekao da su mu 'radari zakazali'

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Ovaj bivši HDZ-ova saborski zastupnik i gradonačelnik Požege osuđen je na osječkom Županijskom sudu zbog trgovanja utjecajem, zajedno sa svojim zamjenikom Pilonom

11.7.2023.
9:42
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

U velikoj akciji USKOK-a i policije u utorak ujutro među uhićen je bivši gradonačelnik Požege i bivši HDZ-ov saborski zastupnikDarko Puljašić.

On i njegov zamjenik Mario Pilon početkom travnja nepravomoćno su osuđeni na Županijskom sudu u Osijeku i to u aferi oko namještanja poslova za gradsku komunalnu tvrtku Komunalac iz Požege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki Županijski sud objavio je tada presudu kojom su obojica proglašeni krivima za kazneno djelo trgovanja utjecajem.

I Puljašić i Pilon osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, uz djelomičnu uvjetnu osudu na način da neuvjetovani dio kazne iznosi šest mjeseci zatvora i koji će se izvršiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jutrošnja akcija /

Akcija USKOK-a i policije: Zbog mita i korupcije uhićeni sudac iz Sl. Broda i bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege

Image
jutrošnja akcija /

Akcija USKOK-a i policije: Zbog mita i korupcije uhićeni sudac iz Sl. Broda i bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege

Ostatak kazne od osam mjeseci neće se izvršiti ako, u vrijeme provjeravanja od dvije godine, ne počine novo kazneno djelo.

SKOK je Puljašića i Pilona optužio da su 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora te tvrtke Josipa Viteza da pogoduje određenim izvođačima u javnoj nabavi za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu zgrada, kojima upravlja Komunalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Viteza su pritom tražili da u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Od ponuditelja su tražili da svoje ponude međusobno usklade na način da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su oni odredili, kako bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitez je razgovore s njima snimio jer je dobio informaciju da bi ga to mogli tražiti, te su oni postali sastavni dio USKOK-ove optužnice temeljem kojih je požeški dvojac nepravomoćno osuđen.

Iako je Puljašić zbog afere podnio ostavku u Saboru na mjesto zastupnika, na dužnosti gradonačelnika ostao je do redovnih lokalnih izbora 2021., baš kao što je na mjestu dogradonačelnika do izbora ostao Pilon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Puĺjašić, prije pet mjeseci je u Slavonskom Brodu osuđen na kaznu zatvora za krivotvorenje službene isprave u trajanju o dvije godine. Pri tome jednu godinu mora odslužiti u zatvoru, a druga godina se preinačuje na uvjetnu kaznu u trajanju od tri godine.

Premijer Andrej Plenković je za Puljašića, u trenutku kad je izbila afera oko namještanja poslova i kada je podnio ostavku u Saboru, izjavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnik Požege je podnio ostavku na mandat u Saboru nakon što sam se upoznao s faktima, s tim nisam bio upoznat bez obzira na istančane radare. Onaj tko je odgovaran neka odgovara."

POGLEDAJTE I VIDEO Puljašić podnio ostavku zbog sumnje u namještanje natječaja: Policijski USKOK sve je duže vrijeme istraživao

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo