Tko je u povijesti vodio progone, Crkva ili ateisti?

Nakon što je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac ustvrdio kako je Domovinski rat bio 'posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga', odgovor mu je stigao iz udruge Protagora.

17.1.2012.
10:12
VOYO logo

"Ako građani RH jednog dana, na referendumu slobodnom voljom odluče prenijeti svoj neotuđivi suverenitet i svoju slobodu na Svetu stolicu, onda će biskupi moći uživati u misionarskoj ulozi preoblikovanja obrazovnog, pravnog i političkog sustava, te manipuliranja vojskom i policijom. Do toga dana oni su ravnopravni građani koji nemaju nikakva prava vrijeđati one koji misle drukčije i koji zbog valjanih razloga ne vjeruju u svetost Katoličke crkve. U 21. stoljeću u Crkvi demokracije nema, nema ravnopravnosti spolova, nema tolerancije na seksualno opredjeljenje pojedinca, a isti takav srednjovjekovni sustav bi hrvatski biskupi očigledno htjeli prenijeti i primijeniti i na RH", poručili su u opširnom pismu iz udruge za zaštitu ireligioznih Protagora.

Krenimo redom...

Prethodno su u pismu naveli kako u udruzi nisu upoznati niti s jednim zločinačkim pohodom organiziranim ili upravljanim od strane neke organizacije agnostika, ateista i ostalih nevjernika. "Ali znamo da je prve progone onih, koji drugačije vjeruju, započela Crkva, a ne ateisti – naime u 4. st. istom nakon proglašenja kršćanstva službenom državnom religijom Rimskog Carstva", navode iz udruge, pa nabrajaju povijesne činjenice o progonima koje je provodila ili pomagala crkva: križarske ratove, Svetu Inkviziciju, prisilno pokrštavanje američkih urođenika, vjerske ratove u Francuskoj, tridesetogodišnji rat između katolika i protestanata...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom 20. stoljeća Katolička crkva – a ne ateisti - još uvijek pokazuje svoj prezir prema ljudskim pravima, prema pravima žena, prema legalno izabranim predstavnicima naroda, a ponajviše prema pravima djece tolerirajući njihovo sustavno fizičko, psihičko i spolno zlostavljanje širom svijeta, prikrivajući i negirajući zločine, te štiteći zločince, a posebno pedofile iz svojih redova. U pedesetak godina 20. stoljeća Katolička crkva – ne ateisti - šest se puta priklonila fašističkim diktatorima, genocidnim režimima, masovnim ubojicama, organizatorima logora smrti, silovateljima i otmičarima djece!", navode još iz udruge.

Crkva nas koštala bar 6 milijardi kuna

Naposlijetku, u priopćenju navode da se hrvatsku naciju posljednjih dvadesetak godina uvjerava kako je bez Katoličke crkve ne bi niti bilo, kako biskupi rade u interesu naroda i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da HBK ne služi Republici Hrvatskoj nego svome poslodavcu, Svetoj stolici, odnosno samoj sebi, koristeći sva prava koja proizlaze iz za RH štetnog ugovora sa Svetom stolicom. Narod gladuje, prekopava po kontejnerima, a HBK raspolaže milijunima i gradi palače od oniksa. Sveta stolica je, kao što se to ovih dana često ponavlja, među prvima priznala Hrvatsku, ali nas to skupo košta. Do sada nas je olakšala za barem šest milijardi kuna i svakodnevno uzima dodatni milijun", pišu, pa napominju da Udruga ireligioznih Protagora od RH nije nikad tražila ni lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo