KONAČAN PAD / Tko je Josipa Rimac? U HDZ se učlanila sa 16, od Tome nije napravila premijera, a njene torbice skuplje su nego vaš auto

Image
Foto: Pixsell

Josipa Rimac uhićena je 2020. godine, a do uhićenja, 'kninska kraljica' kako su je zvali, žarila je i palila hrvatskom političkom scenom. Gradonačelnica Knina postala je sa samo 25 godina i na toj se poziciji zadržala deset godina

23.2.2022.
17:33
Pixsell
VOYO logo

Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Rimac te još 26 osoba. Ova optužnica potekla je iz afere Vjetroelektrane, no u optužnici ta nedjela nisu obuhvaćena. Rimac i ostali terete se za zlouporabe s poljoprivrednim poticajima, potporama za poduzetnike, zapošljavanje i sređivanje državnih ispita u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Uz Rimac, optužnica je podignuta i protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, niza državnih tajnika...

Image

Josipa Rimac

Image

Josipa Rimac

Josipa Rimac uhićena je 2020. godine, a do uhićenja, "kninska kraljica" kako su je zvali, žarila je i palila hrvatskom političkom scenom. Gradonačelnica Knina postala je sa samo 25 godina i na toj se poziciji zadržala desetak godina. Možda bi se na tom mjestu zadržala i duže, no s kninskog ju je 'trona' izbacio nezavisni Marko Jelić, danas župan Šibensko-kninske županije. Interesantno, Jelić je nakon Rimac, na izborima za župana pobijedio još jednog dugovječnog HDZ-ovog političara, Gorana Pauka. Odlazak s mjesta gradonačelnice torpedirao ju je u Zagreb, gdje je lokalnu politiku zamijenila nacionalnom, a gdje ju je Vlada imenovala državnom tajnicom u ministarstvu uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

U HDZ se učlanila sa 16 godina, a nacionalno prepoznatljiva postala je u eri Tomislava Karamarka, koji joj je otvorio mnoga vrata. Jedna od stvari koja ju je "bacila" među političke zvijezde bilo je kada je imenovana direktoricom Karamarkove izborne kampanje. No, rezultati izbora nisu bili onakvima kakvima su se očekivali, što je značilo da Josipa od "Tome", kako ga je zvala u bliskim krugovima, nije napravila premijera.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Vrijedna kolekcija torbica

Josipa Rimac udala se rano, s 20 godina. Majka je jedne djevojčice, a svojevremeno je u jednom intervjuu kazala kako ne žali zbog svega što je prošla. "Stigla sam i završiti fakultet, baviti se politikom, humanitarnim radom", rekla je Rimac prije nego je postala nacionalno prepoznatljiva političarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac je oduvijek plijenila svojom pojavom, ali i skupocjenim dizajnerskim komadima i modnim dodacima. Nacional je prije nekoliko godina iz više izvora doznao da posjeduje skupocjenu kolekciju ženskih torbi, nakita i odjeće, čija vrijednost navodno premašuje iznos od dvadeset tisuća eura, što je preko 150 tisuća kuna. U predizbornoj kampanji HDZ-a pojavljivala se u haljinama Aleksandre Dojčinović, u Burberryjevim kaputima, s markiranim naočalama i drugim skupim predmetima, a RTL je pisao kako iz kuće nije izlazila bez "5000 eura na sebi".

Image
Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Nikome nije bilo jasno kako je Rimac imala novac za skupocjene komade, a nosila je torbice koje su koštale od 3500 do 20 tisuća kuna. U kolekciji je navodno imala torbe marki Chanel, Louis Vuitton, YSL, Givenchy, Michael Kors i druge. Još 2015. ušla je u modni radar ponosno noseći crnu torbu marke Celine, odnosno jedan od najpoznatijih modela - Celine Luggage Tote. Ta je torbica tada koštala oko 15.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kolekciji torbica pitali su je i mediji, na čiji je upit SMS-om odgovorila da se ne razumije u ženske torbice, iako je često birala modele nekih od najboljih (i najskupljih) svjetskih dizajnera, pisala je Gloria. Voljela je Rimac i skupe naočale, a gotovo ju je nemoguće bilo vidjeti bez skupocjenih dizajnerskih sunčanih ili dioptrijskih naočala marki Dolce&Gabbana, Ray Ban, Lacoste.

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nakon što je izašla iz zatvora, Rimac se zaposlila u Građevinskom poduzeću GŽP u Sarajevu, odnosno u jednoj njihovoj podružnici, a za vrijeme boravka u zatvoru, Rimac je napisala knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

'Ako ću ja biti u zatvoru, onda će biti i pola Vlade'

U cijeloj priči oko najnovijih afera znakovita jedna rečenica koju je Josipa Rimac navodno poručila jednoj svojoj bliskoj osobi iz pritvora. "Ako ću ja biti u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola Vlade", rekla je navodno Rimac, objavio je Nacional u rujnu 2020.

Tom je prilikom Nacional dobio uvid u transkripte razgovora Josipe Rimac. Izvor koji je tjedniku pokazao transkripte tvrdi da se u njima spominje više ministara, što bivših, što aktualnih. Neki od njih spomenuti su tek usputno, no već bilo kakvo povezivanje s Josipom Rimac može im predstavljati značajan reputacijski rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u rujnu 2020. Rimac izašla iz pritvora, na pitanje planira li optužiti "neke ljude iz vlasti" Rimac je kazala da "voli sve ljude". "Jel vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude, sve moje drage prijatelje, stranačke kolege, a i one koji nisu iz stranke kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek", kazala je Rimac. Nije željela odgovoriti na pitanje je li joj netko dojavio da joj je u automobilu postavljena "buba" za prisluškivanje koju je pronašla, što je prema neslužbenim podacima ubrzalo policijsku akciju u aferi Vjetroelektrane

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo