u dorh-u već 25 godina / Tko je Dražen Jelenić? Donosimo detalje o Cvitanovom nasljedniku koji će zasjesti na čelo DORH-a

Ono što je RTL prvi izvijestio danas je i službeno potvrđeno na Markovu trgu. Dražen Jelenić postaje novi državni odvjetnik koji će naslijediti Dinka Cvitana.

17.4.2018.
18:47
VOYO logo

Dražen Jelenić za Vladu je pravi izbor na čelu DORH-a. "Prošao je sve stepenice od vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog, i smatramo da on s obzirom da poznaje sustav da poznaje sve procese unutar DORH-a da će odgovoriti svim zadaćama koje DORH ima", smatra Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

52-godišnji zagrebački pravnik cijelu je karijeru proveo u Državnom odvjetništvu. 5 je godina bio zamjenik ravnatelja USKOK-a. Radio je i kao županijski državni odvjetnik a  posljednjih 7 godina kao zamjenik glavnom državnom odvjetniku - Bajiću pa Cvitanu. Bivši kolege o njemu imaju samo riječi hvale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je bio pripravnik na Općinskom državnom odvjetništvu, bio je obavljao praksu kod mene kao istražnog suca. I za njega mogu reći da je bio veoma korektan, fin, pristojan uglađen", kazao je Radovan Ortynski, bivši državni odvjetnik. Radio je na slučaju otmice sina generala Zagorca za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković. Tada mu je šef bio Željko Žganjer

"Događalo se često puta da se on energično protivio nekim mojim stajalištima, ja sam tada bio ravnatelj USKOK-a. Međutim to njegovo protivljenje nije bilo laprdanje u prazno on je dolazio k meni s dobro promišljenim osvještenim stavom", kazao je Žganjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra Bošnjakovića, Državno odvjetništvo nakon Cvitana treba novi zalet. "Mi smatramo da će ovdje doći do nove energije, do novog pristupa", kazao je Bošnjaković.

Da je iskusan profesionalac priznaju i u oporbi, koji će se s Jelenićem razgovarati na saborskom odboru u četvrtak. "Radi se o dosta dobrom prijedlogu koji je nažalost došao u lošim okolnostima. Način na koji je vlada pristupila izboru glavnog državnog odvjetnika je neprihvatljiv", kazao je Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će se o Jeleniću izjasniti u petak. Glasove, kako su se već izjasnili neće dobiti od Živog zida. A koja je sudbina Cvitana. On će se kao i njegov prethodnik Bajić, vratiti na poziciju zamjenika Glavnog državnog odvjetnika. 

Nakon dvije godine tijekom kojih zastupnici nisu pronašli vrijeme za raspravu o izvješću rada DORH-a, Sabor bi o radu Dinka Cvitana kao glavnog državnog odvjetnika trebao raspravljati ovaj tjedan, nekoliko dana prije njegova razješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo