Interes za ulaganja u Hrvatsku /

Tko je bogati šeik koji je stigao u Zagreb? Ima tri žene, 12 djece, a u mladim danima bio je razuzdan

Katarska kraljevska obitelj među najbogatijima je na svijetu

19.11.2018.
10:40
VOYO logo

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Thani u službenom je posjetu Hrvatskoj, a sastaje se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Riječ je o uzvratnom posjetu nakon što je hrvatska predsjednica bila u Dohi u travnju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tko je bogati šeik kojeg je primila predsjednica? Ima tri žene, 12 djece, a kao mlad bio je razuzdan

Image

Tko je bogati šeik kojeg je primila predsjednica? Ima tri žene, 12 djece, a kao mlad bio je razuzdan

Katar je zainteresiran za izgradnju i opskrbu plinom plutajućeg terminala, LNG-a na Krku, koji bi trebao biti u funkciji do 2021. godine i smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu. Jedna od najbogatijih zemalja na svijetu ima treće najveće zalihe plina na svijetu, a 2017. godine otvoren je Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

Tamim bin Hamad al Thani preuzeo je zemlju sa samo 33 godine i jedan je od njamlađih vladara na svijetu. Na kraljevsko prijestolje je zasjeo 2013. godine nakon što je odstupio njegov otac, Hamad bin Khalif al Thani, koji je zemljom vladao gotovo dva desetljeća. Bogatstvo ove kraljevske obitelji procijenjeno je na 2,4 milijarde dolara i svrstava ih među 10 najbogatijih kraljevskih obitelji na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogatstvo im potječe najvećim dijelom iz Katarskog investicijskog fonda kojem je prije nego što je postao emir predsjedavao i Tamim al Thani. Do 2013. investirali su oko 100 milijardi dolara u razne kompanije širom svijeta - Siemens, Volkswagen, londonski aerodrom Heathrow, Barclays Banku, robnu kuću Harrod's, kao i naftnu kompaniju Shell i u nogometni klub Paris Saint-Germain.

Tijekom vladavine šeika Hamada ekonomija Katara sedmerostruko je narasla i broj stanovništva se utrostručio. Uveo je općinske izbore, a pokrenuo je televiziju Al Jazeeru, koja danas ima dopisništva diljem svijeta.

Aktualni katarski vladar rođen je 1980. godine, školovao se u Veliko Britaniji,  a poznat je i po svojim sportskim angažmanima pa je tako vodio i aplikaciju Katara za Olimpijske igre 2020. godine. U mladim danima bio je poznat i po razuzdanom ponašanju. U 2005. godini punio je naslovnice jer je izbačen iz kluba u Londonu zbog tučnjave u pijanom stanju u kojem se održavao G:A:Y: (Good as You) party.

Mladi suveren ima tri žene. Prvi put oženio se 2005. godine s rođakinjom u drugom koljenu - Jawaherom bint Hamad bin Suhaim s kojom ima četvero djece. Njegova druga odabranica s kojom se vjenčao  2009. godine - Anouda bint Mana al Hajris rodila je petero njihove djece. Treći put ženio se 2014. godine sa Noorom Bint Hathal Aldosari s kojom ima troje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubitelj je skupih automobila, jahti i aviona, a nedavno je jedan luksuzni zrakoplov vrijedan 500 milijuna dolara poklonio turskom predsjedniku Erdoganu. 

Njegov otac također je, kako nalaže tradicija, imao nekoliko žena, a ovog je ljeta sa svojom velikom obitelji plovio Jadranom jahtom od 125 metara vrijednom 300 milijuna dolara koja je među 15 najvećih jahti na svijetu. Posjetio je Korčulu, a tada su se pojavila i nagađanja da je zainteresiran za ulaganje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo