TKO ĆE UOPĆE DOĆI LJETOVATI U HRVATSKU? / Europske države svojim stanovnicima nude i do 500 eura, samo da ostanu u zemlji

Image
Foto: Pixsell

Lijepoj našoj konkurenciju više ne predstavljaju samo Španjolska, Italija, Grčka i Turska nego i Njemačka, Poljska, Austrija, Češka...

7.5.2020.
9:54
Pixsell
VOYO logo

Kada je u pitanju turistička sezona 2020., ona se može opisati jednom riječju: neizvjesna! Nakon pandemije koronavirusa brojni Europljani htjet će nekamo otići na ljetovanje i nimalo ne kriju svoju veliku želju za putovanjima. Među strancima, Hrvatska dobro kotira, no nepoznanica ima puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je sigurno jest da će borba za svakog gosta bili nemilosrdna, a kako piše Večernji list, to neće biti samo zato što će svi domaćini s Mediterana upregnuti sve snage da rijetke turiste usmjere ka svojim plažama, nego zato što se u utrku za goste sada uključuju i same emitivne zemlje. Dakle, Lijepoj našoj konkurenciju više ne predstavljaju samo Španjolska, Italija, Grčka i Turska nego i Njemačka, Poljska, Austrija, Češka... Kada se malo razmisli, nije čudno što i druge države žele spasiti vlastito gospodarstvo i k sebi privući domaće turiste. Zato svoje stanovnike žele zadržati unutar svojih granica, a popis tih zemalja samo je duži, no sve vlade još nisu objavile planove za ljeto.

Image
LJETO 2020.: /

Plan Ministarstva je uvod u smanjenje plaća, ništa od 'coronafree' brendinga, a domaći gosti koji spašavaju stvar su tek iluzija

Image
LJETO 2020.: /

Plan Ministarstva je uvod u smanjenje plaća, ništa od 'coronafree' brendinga, a domaći gosti koji spašavaju stvar su tek iluzija

Domaće destinacije za domaće turiste

Nijemci su česti gosti Jadranske obale, a samo u Hrvatsku godišnje dođe oko tri milijuna Nijemaca. Kako doznaje Večernji list, sada odmor za Nijemce u Njemačkoj nikada nije bio aktualniji. Čak 35 posto Nijemaca bira odmor s unutarnje strane granice. Budući da su Nijemci osviješteni i disciplinirani, vjerojatno im se neće morati puno objašnjavati zašto bi im ljetovanje bilo idealno unutar njihove države. Ako ne bude eskalacije s epidemijom, tamošnji turistički domaćini očekuju da bi se neke njemačke destinacije mogle naći pred najezdom turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

01.07.2013., Pula - U zracnu luku u Puli slijetelia su prva dva zrakoplova od kad je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Zrakoplov iz Brussela dovezao je 170 putnika koji su dosli ljetovati u Istru. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Iako jadranski domaćini računaju na turiste iz Slovenije, tamo se također popularizira odmor u toj državi. Metka Bradetić, direktorica Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, za Večernji list kaže da se priprema velika promotivna kampanja kako bi se Slovence zadržalo u domaćim destinacijama. Naši susjedi poduzimaju konkretne korake pa tako slovenska vlada priprema i turističke vaučere ne bi li potaknula domaći turistički promet. Kada su u pitanju Mađari, oni pak povećavaju iznose koje poslodavci mogu platiti na njihove SZÉP kartice te smanjuju doprinose koji se plaćaju na te iznose. Ta kartica je nešto kao CRO kartica u Hrvatskoj.

Direktorica HTZ-a u Mađarskoj, Ivana Herceg, za Večernji list otkriva da prema istraživanju koje je naručila Mađarska turistička organizacija, u inozemstvo planira otputovati tek 12, a unutar države 51 posto ispitanika. Herceg kaže da su u tijeku kampanje kojima se građane snažno poziva na doprinos gospodarstvu odabirom nekog odredišta u Mađarskoj. Vlada u Austriji nema takve mjere, no u medijima jasno ističe da je poželjnije godišnji odmor provesti u domaćim, a ne inozemnim destinacijama. Branimir Tončinović, čelnik HTZ-ova ureda u Austriji, kaže da su se neke tamošnje putničke agencije koje su se dosad bavile tzv. outgoingom već preusmjerile na domaće aranžmane. Čak ni Češka neće poticati na ljetovanje u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznosi od 300 do 500 eura za obitelji

"Iako je sada teoretski moguće putovanje u inozemstvo, pa čak i na odmor, češko Ministarstvo vanjskih poslova poziva građane da ne putuju ako nije nužno. Očekuje se i podrška domaćem turizmu, a već sada se spominje mogućnost vaučera koji bi se davali zaposlenicima za korištenje godišnjeg odmora u Češkoj i koji se ne bi oporezivali. Vrijednost tog vaučera bila bi oko 400 eura", rekao je za Večernji list direktor HTZ-a u Češkoj, Dubravko Miholić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani će do kraja mjeseca znati hoće li dobivati financijsku pomoć da provedu godišnji odmor u svojoj zemlji. Priča se o iznosima od 300 do 500 eura za aranžman s najmanje tri noćenja u nekoj destinaciji u Italiji. S obzirom na to da je Italija bila žarište koronavirusa, očekuje se da će talijanski turizam najdulje oporavljati pa je realno očekivati da država uskoči i potakne putovanja unutar države. I iz Poljske stižu najave o uvođenju vaučera za domaće turiste, no jesen je u igri.

A kako će izgledati turistička sezona u Hrvatskoj ostaje tek vidjeti jer kada su u pitanju domaći turisti, Ministarstvo turizma objavilo je da će se u lipnju konačno uvesti CRO kartice o kojima se razgovara još od 2016. Podsjetimo, mnogi poduzetnici rekli su da su CRO kartice neuspjeli projekt i da ih poslodavci u privatnim firmama sigurno neće davati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo