Tko će to pozivati političare na odgovornost?

Oporba je odbila sudjelovati u izboru članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje bi ih nadziralo tijekom četverogodišnjeg mandata ako dođu na vlast.

18.7.2011.
18:11
VOYO logo

Odboru za imenovanja predstavilo se 19 od 20 kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, premda su u intervjuima odbili sudjelovati oporbeni članovi. Mirela Fadljević iz Osijeka nije uspjela doći na razgovor zbog zdravstvenih razloga.

Oporba, podsjetimo, odbija sudjelovati u postupku davanja mandata članovima tog povjerenstva na pet godina, budući da su vladajući odbili njihove prijedloge da se članove bira dvotrećinskom, a ne natpolovičnom većinom. Sumnjaju, naime, da će Povjerenstvo i u periodu nakon parlamentarnih izbora raditi na ruku današnjoj vladajućoj većini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u redu da se odlučuje dvotrećinskom većinom, to bi bilo pretjerivanje", misli o tome kandidatkinja Jadranka Kolarević iz Udruge Potrošač, kojoj je prošli put nedostajalo samo nekoliko glasova da bude izabrana u Povjerenstvo. Ona smatra i da je oporba trebala imati "minimum savjesti" i zanemariti stranačke interese jer "ako Povjerenstvo ne bude radilo, time će naštetiti vlastitoj zemlji".

Naime, HDZ-ovi članovi Odbora za imenovanja, Josip Salapić i Krunoslav Markovinović opetovano su ispitivali kandidate smatraju li Zakon o sprječavanju sukoba interesa proeuropskim, rigoroznim ili dobrim te smatraju li da krši privatnost državnih dužnosnika u slučajevima provjere bankovnih računa od strane Povjerenstva, kao što misle SDP-ovci. Od kandidata su tražili i da daju mišljenje o tome očekuju li sankcije zbog sjedenja u Povjerenstvu nakon dolaska SDP-a na vlast i mišljenje zašto je oporba odustala od sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zbog Čačića nismo riješili mnoge predmete'

Zoran Gašpar, zaposlenik tajništva Sabora koji se natječe za Povjerenstvo, je odbio komentirati potonje pitanje budući da "nije politička osoba", ali se "razvezao" po pitanju vlastitog iskustva s oporbenjacima. Markovinović ga je, naime, pitao zašto je ostalo toliko puno neobrađenih predmeta u vrijeme kada je sam radio za Povjerenstvo. Gašpar mu je odgovorio:

"Tri-četiri sjednice smo raspravljali samo o (HNS-ovcu Radimiru, op.a.) Čačiću i zato se mnogi predmeti nisu mogli riješiti", kazao je Gašpar, dodajući da je o zakazivanju sjednica odlučivao isključivo predsjednik Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati su mahom hvalili Zakon kojemu se oporba protivi, tek je Gašpar kazao da misli kako bi bilo "pametnije da se istražuju samo slučajevi sukoba interesa koji budu prijavljeni", jer kad bi se istraživale baš sve imovinske kartice i svi dužnosnici bez prijašnje sumnje da su učinili nešto pogrešno "trebala bi četa ljudi koja će to provjerit'!"

Brojni kandidati iz državne i gradskih uprava, pa i dvojica iz HT-a

Osim Gašpara, iz državne službe dolazi i kandidat Rajko Kneklin, član stručne službe dosadašnjeg Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, zatim Željka Žokalj, načelnica Sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova pri Tajništvu Ministarstva pravosuđa. Siniša Andrijanić je interni kontrolor u Hrvatskim vodama, a Stipe Vranjković je unutarnji revizor u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i dva zaposlenika Hrvatskog telekoma - Jozo Jelavić i Mile Ćulumović, koji je prijevremeno umirovljen.

Zatim, prijavili su se brojni zaposlenici raznih gradskih uprava - Diana Dulibić Vlahov koja je radila kao tajnica u Gradskoj upravi Šibenika i kojoj se čini da oporba nije došla zato što im "smeta kontrola podataka koji su upisani u imovinsko stanje dužnosnika", uz ogradu da "možda griješi". Tu je i Sanja Lozančić iz Odsjeka za poslove zakupa poslovnih prostora Grada Zagreba, koja poput Kolarevićke ne misli da je nužno da se članovi povjerenstva biraju dvotrećinskom većinom. Natječe se i Silvio Ratković koji je pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove Grada Crikvenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li propasti još jedna lista kandidata?

Podsjetimo, na prošlom glasovanju o članovima tog Povjerenstva nitko od 10 predloženih kandidata nije uspio dobiti potrebnih 77 glasova, zato su mnogi kandidati upitani misle li da će i nova lista kandidata propasti kao prošla. Uglavnom su odgovarali da se nadaju da će Povjerenstvo biti formirano, iako prošloga puta, vladajuća je koalicija i mogla izabrati Povjerenstvo da je bilo dogovora unutar nje same.

Temeljem intervjua koje su dali Odboru i sigurnosne provjere koja će uslijediti, Odbor će formirati konačnu listu kandidata koja će se pred Saborom na glasanju naći na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104080998006 arti-201104140451006 arti-201102010337006 arti-201101270560006 arti-201105160038006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo