TKO ĆE SVE ČINITI NOVU VEĆINU: / HDZ sada može računati na pet HNS-ovaca, ali jedan važan čovjek im se već danima ne javlja na mobitel

Image
8.6.2017.
14:47
VOYO logo

Plenković će s HNS-ovim zastupnicima koji mu se priklone vjerojatno uspjeti osigurati 77 ruku dovoljnih za većinu u Saboru. No, ta većina još uvijek je tanka, a za postizanje mira u Saboru Plenkoviću bi trebala barem još jedna zastupnička ruka. Recimo, ona koja ga je nedavno spasila - bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche. No, problem je, piše Slobodna Dalmacija, što se Saucha već danima ne javlja HDZ-ovcima na telefon.

Image
VELIKI PREOKRET: HN /

S ODLUČIO DA IPAK IDE U KOALICIJU S HDZ-om! Vesna Pusić: 'Ja tu Vladu sigurno neću podržati'

Image
VELIKI PREOKRET: HN /

S ODLUČIO DA IPAK IDE U KOALICIJU S HDZ-om! Vesna Pusić: 'Ja tu Vladu sigurno neću podržati'

Manjinci i HNS-ovci dovoljni za većinu

Izvjesno je da odluku Središnjeg odbora HNS-a neće poštovati četvero od ukupno devetero zastupnika te stranke: Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ s Hrastom, HDS-om i HSLS-om u ovom trenutku ima 59 ruku. Pribroji li im se i Željko Lacković iz stranke Milana Bandića, Darinko Dumbović iz Reformista Radimira Čačića, HDSSB-ovac Branimir Glavaš i prebjeg iz HSU-a u Stranku međugeneracijske solidarnosti Kažimir Varda - to su ukupno 63 glasa.

S osam zastupnika nacionalnih manjina i petero HNS-ovih koji su odlučili poštivati odluku Središnjeg odbora stranke, Plenkovićeva većina u Saboru podiže se do 76 zastupnika, što je taman natpolovična, ali prilično krhka i nestabilna većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije isključeno da 'prebjegne' i netko iz SDP-a

Da bi tu većinu ojačao, Plenkoviću ostaje Lovrinovićev stranački kolega Ivan Mišić, koji je nedavno digao ruku kada se glasovalo o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću i izboru Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. U igri je i Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, koji je u posljednje vrijeme davao do znanja da bi mogao podržati Vladu, ali pod uvjetom da njegov glas ne bude onaj koji će osigurati prevagu. S njima bi Plenković imao 78 ruku.

Preostaje još Saucha, koji se nedavno također priklonio HDZ-ovoj saborskoj većini, a koji se, prema neslužbenim informacijama, HDZ-ovcima navodno ne javlja na telefonske pozive. Plenković je očito na korak do toga da osigura većinu koja, međutim, neće biti stabilna ni uvjerljiva. Neki pak nagađaju da bi se u zadnji tren toj većini mogao priključiti čak i netko iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tim kombinacijama, novu bi saborsku većinu, pod uvjetom da je podrže Hrelja i Saucha, činilo 79 zastupnika i izgledala bi ovako:

HDZ i partneri (Hrast, HDS, HSLS) - 59Nacionalne manjine - 8HNS - 5Branimir Glavaš (HDSSB) - 1Darinko Dumbović (Reformisti) - 1Željko Lacković (BM365) - 1Kažimir Varda (SMSH) - 1Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku)- 1Tomislav Saucha (nezavisni) - 1Silvano Hrelja (HSU) - 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo