TKO ĆE POSTATI PRVA DAMA ILI GOSPODIN ZAGREBA: / Instruktorica joge, menadžer s plaćom od 43.000 kn, žena koja je ostavila Ameriku...

Image
Foto: Pixsell

Bračni partneri kandidata i kandidatkinja za čelnu funkciju u Gradu Zagrebu više ili manje su poznati, a neki posve skriveni od očiju javnosti

12.5.2021.
14:22
Pixsell
VOYO logo

Bliže se lokalni izbori u Zagrebu kada ćemo doznati tko će biti novi gradonačelnik ili gradonačelnica, a s njime ili njom i nova "prva dama" ili "prvi gospodin" glavnoga grada. Svih šestero kandidata koji u predizbornim anketama imaju najveće šanse za ulazak u drugi krug - Tomislav Tomašević (Možemo!), Davor Filipović (HDZ), Joško Klisović (SDP), Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti), Miroslav Škoro (Domovinski pokret) i nezavisna Vesna Škare Ožbolt - obiteljski su ljudi čiji su bračni partneri više ili manje poznati, a neki posve skriveni od očiju javnosti. Evo kratkih priča o osobama od kojih će jedna uskoro stajati uz supruga gradonačelnika ili suprugu gradonačelnicu.

IVA MERTIĆ TOMAŠEVIĆ

Image
Image

Supruga Tomislava Tomaševića, prvog favorita izbora za gradonačelnika Zagreba, Iva Mertić Tomašević, 40-godišnja je instruktorica joge s diplomom komparativne književnosti i fonetike. U braku su pet godina i nemaju djece, ali imaju psa - mješanca Boška. Upoznali su se 2008. godine, zaručili se u Portugalu, a vjenčali u kapelici na Sljemenu. Oboje vole putovati, ići u prirodu, trčati, planinariti i voziti snowboard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SANJA KLISOVIĆ

Ni o Sanji Klisović, supruzi SDP-ovog kandidata Joška Klisovića, ne zna se mnogo. Ona je diplomirani tekstilni tehnolog, a magistrirala je na Ekonomskom fakultetu temom "Marketing u igrama na sreću". Radila je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te neko vrijeme provela u Bruxellesu radeći na predstavljanju Hrvatske, i to istodobno dok je i njezin suprug bio ondje u svojstvu diplomata. Imaju dvoje djece.

MLADEN VUKIČEVIĆ

Trenutna v.d. gradonačelnica Zagreba i čelnica Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević, koja je na te dužnosti došla nakon iznenadne smrti Milana Bandića, navodno je ozbiljno razmišljala da napusti politiku i s kćeri odseli u Švedsku. Tamo, naime, od 2018. godine živi i radi njezin suprug Mladen Vukičević, 46-godišnji inženjera strojarstva. Zaposlen je u tvrtki koja proizvodi komponente za električna vozila kao menadžer izgradnje i pokretanja proizvodnje za greenfield investicije. Konkretno, trenutno radi u kompaniji "Northvolt AB" te mjesečno zarađuje 43.774 kuna. Prethodno je radio kao voditelj pogona energetike u Zagrebačkoj pivovari. Supruzi je dao punu podršku kada je odlučila kandidirati se za gradonačelnicu. Jelenu i Mladena upoznao je Milan Bandić u prostorijama SDP-a u Praškoj ulici 1999. godine. S razdvojenošću se dobro nose, kaže aktualna v.d. gradonačelnice, a kako bi došla do svog supruga mora promijeniti čak tri avionska leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZLATKO OŽBOLT

Image
Image

14.01.2011., GDK Gavella, Frankopanska 8-10, Zagreb - Premijera kazalisne predstave Leda po istoimenom romanu iz tzv. glembajevskog ciklusa Miroslava Krleze. Vesna Skare Ozbolt sa suprugom Zlatkom Ozboltom. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Šezdesetogodišnji Zlatko Ožbolt, suprug nezavisne gradonačelničke kandidatkinje Vesne Škare Ožbolt, poznati je arhitekt i vlasnik projektnog biroa. U braku su više od trideset godina, a poznaju se još od trećeg razreda srednje škole. Ožbolt je supruzi dao apsolutnu podršku za njezinu kandidaturu, kao što ju je podržao i 2009. godine kada se kandidirala za predsjednicu Republike.

KIM ANN ŠKORO

Image
Image

25.10.2016., Zagreb, Promocija sampionskog vina grasevina i promocija spota Pola zivota Miroslava Skore u klubu Matis.Miroslav Skoro sa suprugom Kim Ann Photo: Igor Soban/PIXSELL

Od svih bračnih partnera gradonačelničkih kandidata i kandidatkinja, javnosti je najpoznatija Kim Ann Škoro, supruga Miroslava Škore, čelnika Domovinskog pokreta. O njoj se, naime, puno pisalo u vrijeme kada se njezin suprug 2019. godine kandidirao na predsjedničkim izborima. Pedesetsedmogodišnja odvjetnica Kim Ann Amerikanka, rođena je u Pittsburghu u obitelji emigranata. Škoru je upoznala 1989. godine kada je ovaj s tamburaškim sastavom bio na turneji među hrvatskim iseljenicima u SAD-u. Ubrzo potom su se vjenčali, a Kim Ann je 1992. godine ostavila odvjetničku karijeru u SAD-u i trajno se doselila u Hrvatsku. Imaju dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUPRUGA DAVORA FILIPOVIĆA

Otkako ga je vodstvo stranke prije nekoliko mjeseci, kako sam reče, poslalo s klupe za rezervne igrače u izbornu utakmicu za Zagreb, šira javnost imala je prilike dobro upoznati Davora Filipovića, profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i gradonačelničkog kandidata HDZ-a. No, o Filipovićevoj supruzi šira javnost i dalje ne zna ništa, čak niti njezino ime. Pričajući o sebi privatno, on je više govorio o košarci i glazbi, nego o obitelji za koju je kaže da mu je sve, ali o kojoj jedva da kaže išta. Zna se tek da sa suprugom i dvogodišnjim sinčićem živi u stanu na Donjim Sveticama. Ako Filipović želi zadržati obitelj podalje od znatiželjnih medija, onda zasad dobro uspijeva u tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo