kako donijeti odluku? / Tko će nakon izborne noći prvi dobiti priliku formirati Vladu?

Nakon Noći odluke u nedjelju sva pažnja će se usmjeriti na dodjeljivanje mandata. Tko će skupiti dovoljno glasova i mandata kako bi sastavljao vladu? Šefovi dva velika tabora vjeruju da će upravo oni biti budući premijeri

6.11.2015.
18:41
VOYO logo

Tko će nakon izborne noći prvi dobiti priliku formirati Vladu? Na koji će način donijeti odluku, predsjednica još nije odlučila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani će prije svega u nedjelju odlučiti tko će u Hrvatskoj biti izvršna vlast, a predsjednica će poštivajući volju glasova i Ustav odlučiti tko će biti mandatar", kazao je glasnogovornik predsjednice RH Luka Đurić.

Image
ČEKA NAS SPORNA KAMPANJA /

Pritisak na predsjednicu sa svih strana: hoće li Grabar-Kitarović utjecati na ishod izbora?

Image
ČEKA NAS SPORNA KAMPANJA /

Pritisak na predsjednicu sa svih strana: hoće li Grabar-Kitarović utjecati na ishod izbora?

Već tjednima iz HDZ-a poručuju da će pobijediti na izborima te da im poslijeizborna koalicija neće ni trebati. No dođe li ipak do takve potrebe, očekuju da im predsjednica prvima pruži priliku za formiranje vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosadašnje iskustvo pokazuje da predsjednik odnosno predsjednica uvijek daje prigodu za okupljanje većine zastupnika odnosno sastavljanje vlade onome tko za to ima najveće šanse. A najveće šanse ima, kako pokazuje isto iskustvo, onaj tko ima najveći postotak glasova. Bilo bi apsurdno učiniti drugačije", priopćio je Tomislav Karamarko.

Zoran Milanović ne vjeruje da će oko ovoga uopće biti spora jer će, tvrdi, više mandata na izborima ipak odnijeti - SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možeš formirati Vladu ako nemaš većinu u parlamentu. Tu ti ne pomaže ni Zlatna bula, niti edikt, niti mandat koji je na kraju krajeva komad papira. Imam ga, otprije četiri godine i draga mi je uspomena, ali od uspomena se ne živi, živi se od pobjeda. Relativni pobjednik izbora ćemo biti mi, Hrvatska koja raste. To danas vjerujem čvrsto, puno čvršće nego prije mjesec dana. Trend je naš frend", rekao je Milanović

Kolinda Grabar Kitarović već je jednom izazvala buru kad je u razgovoru za RTL ostavila prostor za različito tumačenje Ustava, jer na pitanje kome će dati mandat - relativnom pobjedniku ili onome tko dokaže da je sposoban formirati većinu - nije dala precizan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na hipotetska pitanja ne odgovaram. Vrlo ću pozorno i s velikom odgovornošću uzeti u obzir sve okolnosti, a pritom se konzultirati s najeminentnijim ustavnim stručnjacima", istaknula je Grabar-Kitarović.

No Ustav je tu, čini se, precizan. Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je stoga na što će u Kolinda Grabar Kitarović prilikom donošenja odluke staviti veći naglasak: volju građana ili Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo