POČELE SPEKULACIJE / Tko će biti novi šef HEP-a? U javnost procurilo jedno ime: Član je HDZ-a, ali onaj za kojim se 'ne vuku repovi'

Image
Foto: Neva Zganec/Davorin Visnjic/Goran Stanzl/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u petak je podignulo optužnicu protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je najavio da će je srušiti o svom trošku

4.12.2023.
11:02
Neva Zganec/Davorin Visnjic/Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković za vikend je smijenio šefa HEP-a Franu Barbarića nakon što je DORH podigao optužnicu protiv njega zbog bespravne gradnje na Hvaru. Plenković je kazao da je riječ o novim okolnostima.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji”, rekao je za vikend. "Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, dodao je premijer. Nije htio govoriti o novim imenima već je samo dodao da je HEP odigrao sjajnu ulogu u energetskoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u javnosti se već počelo spekulirati o novom nasljedniku. Kako javlja tportal, prema dobro upućenom izvoru, Barbarića bi na čelu HEP-a trebao naslijediti Vice Oršulić, dosadašnji direktor u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split. Oršulić je i član Uprave HEP-a, u kojoj osim njega sjede Petar Sprčić i Tomislav Šambić.

Oršulić titulira kao najizgledniji kandidat jer se za njim ne vuku nikakvi repovi i član je HDZ-a Baška Voda, gdje je bio i predsjednik Općinskog vijeća. Sprčić je široj javnosti postao poznat tijekom afere 'Plin za cent' jer je upravo on u HEP-u bio zadužen za trgovinu plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nove okolnosti' /

Plenković smijenio Barbarića: 'Nije ovo zbog oporbe, odlazi isključivo zbog bespravne gradnje'

Image
'nove okolnosti' /

Plenković smijenio Barbarića: 'Nije ovo zbog oporbe, odlazi isključivo zbog bespravne gradnje'

Zatvorska kazna od šest mjeseci do godinu dana

Podsjetimo, splitsko Općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je najavio da će je srušiti o svom trošku. Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje. Za to kazneno djelo zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do godinu dana.

Barbarića terete da je od ožujka 2022. do svibnja ove godine u Zastražišću na otoku Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove protivno Zakonu o gradnji. Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a temeljem Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Plenković nakon mise smijenio Barbarića

Podigao je i kameno-betonski zid

Navode da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu. Podigao je i kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio stepenište, kameno betonski potporni zid oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbarić je ranije u petak priopćio da će poštivati odluku Upravnog suda u Splitu koji je odbio njegovu žalbu na rješenje Državnog inspektorata za rušenje bespravno građene vile na otoku Hvaru te najavio da će srušiti objekt o svom trošku.

Splitski Upravni sudu u petak je nepravomoćnom presudom odbio Barbarićev tužbeni zahtjev kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile. Barbarić je najavio da će se na tu odluku žaliti Visokom upravnom sudu te će, ako presudi u njegovu korist tražiti, naknadu za rušenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo