TKO BI REKAO? TURISTI 'POHARALI' ISTRU: / Tijekom vikenda ostvareno 45.500 noćenja, a poznato je i odakle je stiglo najviše gostiju

Image

Iz ostvarenih turističkih rezultata tijekom proteklog vikenda u Istri, vidi se da su gosti iz regije bivše Jugoslavije spasili turističke brojke u prvom svibanjskom vikendu

4.5.2021.
15:28
VOYO logo

Ukupno 11.100 dolazaka i 45.500 noćenja ostvareno je u Istri tijekom prvomajskog vikenda. Kako piše Glas Istre, to znači da je otprilike realiziran isti broj noćenja kao i tijekom uskrsnih blagdana.

Slovenci i Hrvati prednjače među gostima, a nakon njih slijede državljani Srbije i Njemačke, izvijestio je Denis Ivošević, šef Turističke zajednice Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ostvarenih turističkih rezultata tijekom proteklog vikenda u Istri, vidi se da su gosti iz regije bivše Jugoslavije spasili turističke brojke u prvom svibanjskom vikendu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'MOŽEMO BITI ZADOVOLJNI, OVO JE POZITIVAN TREND': Direktor HTZ-a o proteklom vikendu, otkrio koliko turista je posjetilo Hrvatsku

Image
'MOŽEMO BITI ZADOVOLJNI, OVO JE POZITIVAN TREND': /

Direktor HTZ-a o proteklom vikendu, otkrio koliko turista je posjetilo Hrvatsku

Image
'MOŽEMO BITI ZADOVOLJNI, OVO JE POZITIVAN TREND': /

Direktor HTZ-a o proteklom vikendu, otkrio koliko turista je posjetilo Hrvatsku

'Očekivane brojke'

Od ukupno 47.500 gostiju, u Istru je stiglo 12.600 Slovenaca. Gostiju iz Hrvatske bilo je 10.000, dok je Nijemaca i Srba bilo skoro podjednako - po 6.500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike trećina svih prvomajskih turista ovog je vikenda odsjelo u hotelima, druga trećina gostiju odlučila se za kampiranje, dok je preostala trećina boravila u privatnom smještaju, uključujući i onaj nekomercijalni (vlasnici kuće ili stana za odmor op.a.). Najposjećeniji su bili Rovinj i Poreč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove su brojke očekivane, znali smo da nećemo moći ostvariti veći turistički dolazak budući da u ovom trenutku ne možemo računati na naša najznačajnija emitivna tržišta, odnosno na Njemačku, Austriju i Italiju. U svakom slučaju, uzevši u obzir da su nam Slovenci konačno počeli dolaziti i da se Srbima poklopio Uskrs s prvomajskim praznikom, možemo biti zadovoljni. Još uvijek ne može iskoristiti potencijal povoljne epidemiološke situacije u Istri jer nas izvana promatraju u nacionalnim okvirima", rekao je Ivošević za Glas Istre.

Tijekom prvog vikenda u svibnju Hrvatska ostvarila 41.400 dolazaka

Prema podacima sustava eVisitor koji prikazuje promet u turizmu ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i u nautičkom čarteru, u Hrvatskoj tijekom prvog svibanjskog vikenda ostvareno 41.000 dolazaka te preko 157.000 noćenja, javljaju iz Hrvatske turističke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani turisti su ostvarili skoro 23.000 dolazaka i 112.000 noćenja. Kako piše Glas Istre, u Hrvatskoj je u vremenu od siječnja do kraja travnja ostvareno 592.000 dolazaka te više od 2 milijuna noćenja, a to je u dolascima 90 posto iz istog razdoblja prošle godine.

Image

24.08.2019., Porec - Prekrasan suncani jesenski dan u Porecu. Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Od tog broja, strani gosti su ostvarili gotovo 203.000 dolazaka te preko milijun noćenja. Najviše ih je ostvareno u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kada se gleda po destinacijama tada su u pitanju Zagreb, Rovinj, Zadar, Split, Poreč, Opatija i Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Glasa Istre, najviše noćenja su ostvarili njemački, slovenski, bosanski, talijanski, austrijski, češki i američki turisti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo