TKO BI POBIJEDIO DA SU SADA PREDSJEDNIČKI IZBORI? / Kolindi i Milanoviću račune bi mogao pomrsiti izazivač s estrade

Image
Foto: Pixsell

Objavljeno je novo istraživanje o potencijalnim favoritima na sljedećim predsjedničkim izborima

21.5.2019.
22:18
Pixsell
VOYO logo

Anketa "Hrejting" je provedena od 13. do 18. svibnja na 1400 ispitanika. HRT donosi da je statistička pogreška plus-minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto. Istraživanje je napravljeno na način da je cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica. Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora birači bi i dalje, u najvećem dijelu, glasovali za Kolindu Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo jedan posto, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7 posto glasova) i dalje je dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5 posto). Milanović pomalo raste u anketama iako se ne pojavljuje u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolindi drugi mandat

Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju. U drugom bi krugu osvojila 53,9 posto glasova, odnosno 14,7 posto više od Milanovića (39,2 posto), kojem potpora između dvaju izbornih krugova pada za više od jedan posto. Čak i kad bi dobio 6,9 posto neodlučnih birača, ne bi bio nikakva prijetnja sadašnjoj predsjednici.

Neizvjesnost bi bila veća da 9,2 posto SDP-ovih birača umjesto Kolinde zaokruži Milanovića. S druge strane, 3,3 posto HDZ-ovih pristaša se ne odlučuje dati podršku predsjednici, već Milanoviću. Uz dosljedne birače HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović preuzima i birače desnih konzervativnih stranaka. Ljevici je logičan izbor u 2. krugu bivši šef SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škorina tajna veza

No, za razliku od Milanovića, jedna se osoba pojavljuje u javnosti, ali rijetko i u političkim anketama. Prema najnovijem Hrejtingu, treći favorit za buduće izbore je - Miroslav Škoro. Skupio je 9,4 posto potpore birača, a u stopu ga prati čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić sa šest posto potpore.

Iako je bio saborski zastupnik HDZ-a, biračima je upečatljivije Škorino kumstvo s ikonom desnice Markom Perkovićem Tompsonom. Osim Bandića, upravo bi Škoro mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta, ali i sedam posto pristaša HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković i svi ostali - gubitnici

Najveća gubitnica u anketama je Dalija Orešković, koja je u odnosu na prošli mjesec pala za 2,8 posto te je ušla u kategoriju "svih ostalih", odnosno onih koji su makar jednom spomenuti u kontekstu predsjedničkih izbora. Oni su, pak, svi zajedno ispod četiri posto potpore birača. Hrejting je ovaj mjesec ispitao i reakcije birača na konzervativku Ružu Tomašić i lijevo-liberalne Anku Mrak Taritaš i Krešu Beljaka, no nitko ih ne vidi u ulozi novog predsjednika Hrvatske.

Broj neodlučnih birača u prvom krugu je narastao te je trenutačno na 9,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo