zatopljenje ima i negativnih strana /

Tjedna prognoza Željke Pogačić: oprez, stiže snjegožder!

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Padanje gromada snijega s krovova na pločnike i parkirane automobile, ali i otapanje snježnog pokrivača mogli bi uzrokovati velike štete

5.3.2018.
14:10
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon gotovo tjedan dana neprekidnih minusa i hladnoće, temperatura je porasla iznad nule. Iako su se već mnogi obradovali zatopljenju, treba svakako upozoriti da ono ima i negativnu stranu. Padanje gromada snijega s krovova na pločnike i parkirane automobile, ali i otapanje snježnog pokrivača, kojeg u Lici i Gorskom kotaru ima i preko jednog metra, mogli bi uzrokovati velike štete.

Potoci vode koji cure niz ceste, nabujale rijeke...  Jeste li se zapitali koliko to vode mogu sadržavati gomile snijega?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku u jednom centimetru mokrog snijega ima 1 – 2 litre vode. Tako u Delnicama, na površini samo jednog četvornog metra snijega visine 152 cm, ima između 150 i 300 litara. Srećom, taj se snijeg NEĆE otopiti odjednom!

Osim velike količine vode od otopljenog snijega, oborine – čija nas glavnina očekuje tek idućih nekoliko dana – neće poboljšati situaciju.  No, krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOPNO

Na kopnu će u utorak prijepodne još padati snijeg i to u Gorskom kotaru i Lici te sjeverozapadnim predjelima. U Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje se pak kiša koja se ponegdje može lediti u dodiru s hladnim tlom. Poslijepodne još toplije nego danas pa će snijeg i u gorju prelaziti u kišu koja će biti neumorna i padati gotovo cijeli dan. U ostatku nizinskog područja slijedi razvedravanje i kratkotrajni predah od oborina. No, već krajem utorka u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj očekujemo novu kišu. Srećom za ljubitelje sunca, do srijede ujutro će prestati.

U srijedu prijepodne zapuhat će umjeren, na udare jak jugozapadni vjetar, tzv. snjegožder, koji će najviše oblaka i kiše „nagurati“ u gorska područja. Drugdje ostaje  većinom suho, uz malu mogućnost za poneku kap kiše – osobito mjestimice u istočnoj Slavoniji. Osjetno će zatopliti. Temperatura će gotovo posvuda biti oko 10 stupnjeva. U četvrtak, tijekom noći i ranog prijepodneva, kišni će se oblaci iz gorskih predjela premjestiti preko središnje Hrvatske dalje na istok, ali uz vrlo male količine kiše.

Tako će veliki dio četvrtka na kopnu biti suh, pretežno sunčan, ali pomalo vjetrovit. Bit će i sve toplije. U petak će dnevne temperature biti posvuda više od 10 °C.  U subotu suho, pretežno sunčano i još toplije. Jutra još razmjerno hladna, ali s temperaturom u pozitivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku tjedna na moru – tmurno, kišno i vjetrovito. U noći na utorak, na srednjem i južnom Jadranu moguća je obilnija kiša. Bura će na sjevernom Jadranu slabjeti. U utorak prijepodne uz samo slabu i povremenu kišu duž cijele obale, a poslijepodne ponovno obilniju praćenu grmljavinom – osobito na širem dubrovačkom području gdje su mogući i vrlo jaki udari juga.

Srijeda će duž cijelog Jadrana biti pretežno oblačna i kišovita – i to većinu dana. Moguća su kraća suha razdoblja, uglavnom prijepodne uz obalu i na otocima srednjeg Jadrana.

U četvrtak smirivanje i prestanak oborina. Do sredine dana će se na sjevernom i velikom dijelu srednjeg Jadrana potpuno razvedriti, a do kraja dana i na krajnjem jugu.

U petak djelomično sunčano i suho. Međutim, u subotu je izgledna nova kiša – prijepodne na širem riječkom području, a zatim i na većem dijelu sjevernog Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura se neće znatnije mijenjati. Ujutro uglavnom oko 8 na sjeveru, oko 10 na jugu. Danju oko 12 stupnjeva, na jugu i do 15 °C.  

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo