TISUĆU NOVIH BRANITELJA 25 GODINA NAKON RATA: / 'Ministar je otkrio poražavajuću istinu, mladi odlaze, povlaštene mirovine rastu'

Image
Foto: Pixsell

Predsjednik Demokrata i bivši ministar Mirando Mrsić komentirao je okrugli stol o braniteljima

10.10.2019.
11:08
Pixsell
VOYO logo

"Iako je organizirao okrugli stol s ciljem da diskreditira sve one koji se zalažu za uvođenje reda u mirovinskom sustavu, ministar Tomo Medved zapravo je otkrio poražavajuću istinu da će se broj povlaštenih mirovina iz godine u godinu još samo povećavati", komentirao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić informacije s okruglog stola što ga je u srijedu organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Image
MINISTARSTVO OBJAVILO NOVE PODATKE: /

Evo koliko Hrvatska ima branitelja, koliko ih je u mirovini i koji su iznosi njihovih mirovina

Image
MINISTARSTVO OBJAVILO NOVE PODATKE: /

Evo koliko Hrvatska ima branitelja, koliko ih je u mirovini i koji su iznosi njihovih mirovina

Izdvajanje povlaštenih mirovina

Mrsić tvrdi da je ministar Medved potvrdio činjenicu da je u proteklih pet mjeseci, 25 godina nakon završetka Domovinskog rata, Hrvatska dobila novih 1097 branitelja, budućih korisnika povlaštenih mirovina. Pritom je izrazio žaljenje što ga ministar Medved nije pozvao na okrugli stol jer smatra da je nužno izdvojiti povlaštene mirovine iz mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što nisam bio pozvan na taj okrugli stol da ministru Medvedu i ostalim sudionicima iznesem argumente zašto je nužno izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava i predstavim naš prijedlog zakona. Ovako se taj skup pretvorio u okrugli stol istomišljenika s kojega nismo čuli niti jedan valjan argument protiv mojeg prijedloga, ali smo zato saznali dodatne razloge zašto je potrebno provesti izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava.

Saznali smo da broj branitelja i dalje raste, što znači da će rasti i broj budućih korisnika povlaštenih mirovina, dok istodobno sve veći broj mladih obitelji odlazi iz Hrvatske. Sve to predstavlja dodatno opterećenje za mirovinski sustav. Uzimajući u obzir dosadašnja stečena prava i porast broja branitelja, mirovinski sustav će se urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina", upozorio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transparentnost mirovinskog sustava

Prema Mrsiću nevjerojatna je situacija da o mirovinskom sustavu govori samo ministar branitelja, a ministri mirovinskog sustava i financija šute i skrivaju činjenice od građana. "A činjenice su sljedeće: izdvajanjem povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava otvorio bi se prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto.

Izdvajanje mirovina po posebnim propisima ne bi značilo ukidanje ili smanjenje braniteljskih i ostalih mirovina, već bi isključivo osiguralo stabilnosti mirovinskog sustava i otvorilo prostor za rast radničkih mirovina. Transparentnost mirovinskog sustava treba biti cilj svake ozbiljne vlade, no jučerašnji okrugli stol Medvedovih istomišljenika još jednom je, na žalost, potvrdio da su povlaštene mirovine svete krave mirovinskog sustava", zaključio je Mrsić i pozvao ministra financija da javnosti podastre točne podatke o tome koliko Hrvatska godišnje potroši na stečena prava i beneficije hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo