Tisuće zaposlenih u upravi odahnuli, nema otpuštanja

Jedan od najavljivanih poteza unutar Vladinog reformskog programa je sređivanje stanja u državnoj upravi. Broj zaposlenih u državnoj upravi tako se trebao smanjiti za pet posto.

2.12.2010.
13:13
VOYO logo

Prema Programu gospodarskog oporavka, Vlada je, naime, najkasnije do prošlog utorka trebala usvojiti plan smanjenja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto, kao i plan zbrinjavanja ljudi koji će postati višak.

Međutim, ni plana smanjenja zaposlenih u javnoj upravi ni plana zbrinjavanja viška nema. Premijerka Jadranka Kosor je na predstavljanju Programa gospodarskog oporavka rekla da se rokovi mogu kršiti, ali samo ako će se skraćivati, no čini se da njezin tim sve više posustaje te da je reforma državne uprave koja se dotiče desetaka tisuća zaposlenih i to u predizbornoj i izbornoj godini Vladi nije u planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neki sugovornici iz Vlade za Novi list ističu kako se ne može očekivati da će Vlada godinu dana pred izbore napraviti plan u kojem bi vrlo jasno rekla da će u sljedećih godinu dana, kad se očekuje povećanje nezaposlenih za još tridesetak tisuća i država otpustiti još dodatnih tri tisuće ljudi.

"Nitko nam još nije predstavio nikakav plan, a to bi se prema poslovniku Vlade moralo dogoditi, bez toga plana ne bi smio biti usvojen, ali ne bi bilo prvi put da to učine preko noći", kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i to da je suludo da Vlada prvo radi plan smanjenja zaposlenih, pa će onda u sljedećoj godini izraditi njihov registar kako bi vidjela s kakvim kadrom raspolaže. Uz to Vlada je premašila i sve rokove za izradu zakona na osnovu kojih bi se tek trebalo vidjeti koliko i kakvi joj kadrovi trebaju na pojedinim poslovima.

Sve to upućuje na zaključak da će se reforma državne uprave razvodniti u izbornoj godini, i da o rokovima u kojima su se njezine pojedine faze trebale događati u Vladi previše ne razmišljaju, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201004240209006 arti-201003210056006 arti-201004210609006 arti-201004240211006 arti-201004190788006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo