BLAGDAN VELIKE GOSPE / Tisuće vjernika, unatoč pandemiji, ipak hodočastili u brojna marijanska svetišta: 'Molimo za zdravlje'

Vjernici su se okupili i u mnogim manjim marijanskim svetištima i kapelicama, moleći za mir i zdravlje

15.8.2021.
20:17
VOYO logo

Marijanska svetišta u Hrvatskoj, unatoč pandemiji koronavirusa i posebnim pravilima, bila su prepuna vjernika na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

U poznato hrvatsko marijansko svetište Mariju Bistricu i ove su se godine na blagdan Velike Gospe slile rijeke ljudi, a svatko od njih ima svoje razloge dolaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo iz Kutine na hodočašće u Mariju Bistricu, molimo se za zdravlje i to je to", izjavio je Dubravko Foljatić iz Kutine za RTL Danas.

Mnoštvo u Mariji Bistrici

Staza do Marije Bistrice za jednog je zagrebačkog biciklista poput života, zbog čega dolazi svake godine. "Jer je dosta težak put, ima dosta uzbrdice i s jedne i s druge strane i doista se čovjek namuči oznoji, dok dođe, cijele godine živimo kako živimo, ovo je dosta teško. Malo pokorice", poručio je Dževad Begović iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Marija Bistrica ove godine slavi osobit jubilej - 50 godina otkako je to mjesto proglašeno Nacionalnim svetištem. Kardinal Josip Bozanić danas je na Bistrici propovijedao o potrebi zajedništva.

Image
MISA U MARIJI BISTRICI /

Kardinal Josip Bozanić: 'Svako istinsko kršćansko iskustvo ne može se ostvariti bez začuđujuće potrebe žrtve'

Image
MISA U MARIJI BISTRICI /

Kardinal Josip Bozanić: 'Svako istinsko kršćansko iskustvo ne može se ostvariti bez začuđujuće potrebe žrtve'

"Trebamo sve više osjećati da živimo zajedno i da smo međusobno odgovorni jedni za druge. Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas još uvijek prati", rekao je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Msgr. Barišić u Sinju propovijedao o zajedništvu

Glavna poruka splitsko-makarskog nadbiskupa monsinjora Marina Barišića iz Sinja, gdje je predvodio svečano misno slavlje, bila je zajedništvo, ali i poštivanje starijih i djece. Osudio je ljudsku pohlepu, sebičnost i samodostatnost.

"Nažalost, te ugroze opasnije od covida-19 u nekim sredinama čak su i legalizirane, a virus te zaraze prijeti i maloj zajednici - obitelji te društvu u cjelini", poručio je Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetište u Sinju ove godine obilježava 306. godišnjicu utemeljenja. "Jako me je dojmilo koliko mladih ljudi dolazi na ovo hodočašće svake godine, ceste su prepune cijele noći, a vjera hrvatskoga naroda doista je nadahnjujuća", izjavila je Irena iz Estonije koja je posjetila Sinj.

"Posebno zadivljuje ta mladost koja je pješačila noćas kako se lijepo ispovijedaju, a ovdje mir i tišina, kao da smo u nekoj bazilici u Rimu", rekao je fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstarije marijansko svetište - Trsat

Mir je nakratko uzburkao jedan hodočasnik, koji je unatoč mjerama i jasnoj odluci da nema procesije, uzeo sliku čudotvorne Gospe, a nekolicina hodočasnika krenula je za njim. Iako su maske bile preporuka rijetki su je nosili.

Nešto više maski moglo se vidjeti na riječkom Trsatu, gdje se nalazio i premijer Andrej Plenković. Trsatsko je svetište najstarije u Hrvatskoj, hodočasnici mu se utječu od 13. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obitelji dolaze zajedno, okupljaju se zajedno u marijanskim svetištima diljem Hrvatske i poslije zajednički ručak fešta. Mislim da i na vjerskoj razini i na razini svih Hrvata mislim da je svima lijep dan", izjavila je Viktorija Kalić iz Rijeke.

"Pa znači mi puno, vjernica sam. Iskazujemo čast našoj majci, Gospi", poručila Marija Kćira iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I fra Milan Krišto, provinicijal Sv. Ćirila i Metoda propovijedao je o potrebi zajedništva i brige za starije, a iste su se poruke mogle čuti i u najvećem slavonskom svetištu - Aljmašu. Nadbiskup đakovačko-osječki naglasio je kako je ovo blagdan vjere, nade i radosti, a život Majke Božje usporedio je s crkvom.

"Jer uza sve boli i nevolje ona vjeruje u život, a ne smrt, ne boji se života i zato rađa novi život. I tako je i s Crkvom. Koliko god bila slaba, bespomoćna, čak i grešna, ona zna da u svom krilu nosi i svjedoči život", rekao je mons. Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aljmaško su svetište pohodili i hodočasnici koji sebe u šali nazivaju vodočasnicima, jer su stigli čamcima, po Dravi i Dunavu. "Sat vremena, eto toliko nam treba dovde i svake godine to prakticiramo. Za mir, uvijek za mir i zdravlje", poručio je Darko Juraš iz Višnjevca.

Vjernici su se okupili i u mnogim manjim marijanskim svetištima i kapelicama, moleći za mir i zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo