TISUĆE MATURANATA POSLALO PRIGOVORE NA TESTOVE: / 'Čekat ću koliko treba da prođem u tom korumpiranom sustavu'

Image
Foto: Pixsell

NCVVO tvrdi kako su sve maturante koji su jučer došli usmneo uputili na njihova prava

15.7.2019.
23:04
Pixsell
VOYO logo

Danas su objavljeni rezultati državne mature, a oni nikad nisu bili lošiji. Ukupno je bilo čak 8748 negativnih ocjena, dok ih je prošle godine bilo 7522.

Maturanti gimnazija dobili su čak 1401 negativnu ocjenu. Neki su ih dobili jednu, neki dvije, a neki tri. Kod maturanata strukovnih škola je taj broj veći. Oni su zajedno dobili čak 6247 negativnih ocjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENI REZULTATI DRŽAVNE MATURE: /

Nikad nije bilo ovako loše, čak je 8748 negativnih ocjena

Image
OBJAVLJENI REZULTATI DRŽAVNE MATURE: /

Nikad nije bilo ovako loše, čak je 8748 negativnih ocjena

Tisuće prigovora i kritika sustava

Ovog vikenda nekoliko tisuća maturanata uložilo je prigovore na testove. Neki maturanti otvoreno su se požalili na sustav.

"Naravno da sam razočarana, kažu da je ovo najlošija godina otkad maturanti pišu ispite, a to uopće nije istina! Neka pogledaju u svoj sustav, okrivljuju nas, a mi nismo ništa krivi, mi smo učenici koji žele učiti, koji idu u školu, na natjecanja, koji vole ono što rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, ja sam stavila samo medicinu na svoj popis za upis fakulteta, zato što je to ono što ja želim. Čekat ću ako treba jednu, dvije, tri godine, koliko treba, da prođem u tom korumpiranom sustavu", rekla je zagrebačka maturantica Marija Mežnarić ispred Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), prenosi 24sata.

Ona je zajedno s kolegama iz Splita jučer bila ispred Centra, no 'poljubili su vrata', javljaju 24sata. Oni nisu pali maturu, no tvrde da su prevareni. Kažu kako su na svoje prigovore dobili automatizirane odgovore i odbijenice te da tijekom vikenda nisu imali koga pitati za savjet, dok im je jučer na porti NCVVO-a rečeno 'Ne primamo stranke'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranke? Pa nismo mi stranke. Samo želimo da netko siđe i pogleda s nama testove", kazali su.

Maturantica Prirodoslovne gimnazije Vladimira Preloga u Zagrebu rekla je kako je iz tri testa koji su joj bili važni za upis na Medicinski fakultet dobila vrlo dobar, no pri pregledu testa uvidjela je da joj nisu priznati mnogi točni odgovori ili nije uopće objašnjeno što je pogrešno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, tvrdi da su joj na prigovor koji je slala zbog eseja iz hrvatskog poslali objašnjenja za zadatke s testa iz hrvatskog jezika. Na to, kaže, nije dobila objašnjenje.

Nekoliko bodova koštalo je upisa na željeni fakultet

Marija tvrdi kako će je tih nekoliko bodova koštati upisa na Medicinski fakultet za koji se spremala cijelu srednju školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NCVVO tvrdi kako su sve maturante koji su jučer došli usmneo uputili na njihova prava.

"Centar mora postupati prema svim pristupnicima na isti način, neovisno o tome nalaze li se ispred zgrade NCVVO-a ili ne. Upravo su iz tog razloga svi predmeti njihova prigovora digitalizirani, nalaze se u Središnjem registru državne mature i na jednak način dostupni pristupnicima diljem RH i šire. Također se, ni uz najbolju volju, na ulici nikome ne može dodijeliti bod nego samo putem aplikacije. Svi su koraci u aplikaciji SRDM snimani i moraju se odvijati prema važećem Pravilniku o polaganju državne mature i važećim Pravilima Centra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24sata u 'Vladimiru Prelogu' doznaje kako je upravo iz biologije ove godine bilo znatno više prigovora nego inače.

Službeno je jučer stiglo 3668 prigovora, od kojih je 63 posto odbijenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo