TIM MANDATARA TIMA: / Iz Kanade nam stiže i ministar gospodarstva?

Image
Foto: Facebook
17.1.2016.
13:01
Facebook
VOYO logo

Tako je u subotu, dan nakon što je iz Mosta demantirana vijest da će novi ministar gospodarstva biti načelnik Tompojevaca, saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić, Milan Račić stručnjak za strateško poslovno savjetovanje objavio kako je i on jedan od kandidata Mosta za ministra gospodarstva i da je u "48 sati morao napisati program s kojim će se predstaviti Mostu i mandataru".

Njegovu kandidaturu nisu željeli potvrditi u Mostu, ali ni demantirati. Saborski zastupnik Mosta Jure Martinović pak potvrdio kako je kandidat za ministarstvo pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako su označili više ljudi za svaku poziciju te najavio da će se od ponedjeljka do srijede razgovarati o ministarskim imenima.

Račić je pak poručio kako je pozitivno što Most, a onda i HDZ kroz partnerstvo zovu nestranačke ljude kao kandidate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam mora biti da imamo Vladu sa najboljim ljudima, najboljim programom i iskrenom motivacijom do pokrenemo Hrvatsku", objasnio je Račić.

On je poput mandatara Oreškovića, jedan dio života proveo u Kanadi gdje je završio tri fakulteta. Račić je ekonomist i pravnik s velikim međunarodnim poslovnim iskustvom. Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Torontu, pravo na Sveučilištu u Manitobi te magistrirao međunarodno pravo na Sveučilištu McGill.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli niz mjera

Najviše je radio u avionskoj industriji, u velikim stranim kompanijama kao što su Fairchild Dornier (SAD i Njemačka) i Bombardier Aerospace (Kanada).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je predsjednik i izvršni direktor LoadFactor Consulting Groupa te LoadFactor Equity Groupa iz Washingtona, a obavljao je i funkciju potpredsjednika i pomoćnog glavnog pravnog savjetnika u tvrtki Fairchild Dornier Corporation u Washingtonu, San Antoniju i Münchenu.

Član je odvjetničkih komora u New Yorku i Massachusettsu, a trenutno vodi konzultantsku tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom programu između ostalog navodi kako je Hrvatskoj očajnički potrebna nova vizija kako bi se građani pokrenuli.

Hrvatska kaže mora postati zemlja nade, pravde i prilika, a zadaća je ministara gospodarstva da osigura rast i omogući pretvaranje ove vizije u stvarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže cijeli niz mjera koje bi trebale potaknuti učinkovitost, uspostavu zdrave poslovne prakse te u konačnici dovesti do snažnijeg ekonomskog rasta. Dio programa koji se tiče privatnog sektora, usmjeren je na deregulaciju i porezno rasterećenje.

Predlaže smanjenje 161 parafiskalnog nameta za 30 posto u roku od tri mjeseca, te dodatno smanjenje od 20 posto u roku do 18 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da bi trebalo uvesti i "pametnu regulaciju", koju predlaže udruga poreznih obveznika Lipa, a koja uključuje analizu isplativosti troškova za sve nove propise i "prosijavanje" postojećih.

Račić je neko vrijeme bio kolumnist magazina Banka u kojoj je znao iznositi korporacijske teze koje nisu baš popularne među širokim masama, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo