U Belajskim Poljicama / Tik uz obiteljsku kuću gradi se odlagalište građevinskog otpada, županija: Sve je po propisima

Image
Foto: KAportal

U županijskom Uredu kazali su kako buka ne smije prelaziti granične vrijednosti koje su propisane zakonom

2.4.2019.
16:15
KAportal
VOYO logo

Obitelj iz Karlovca koja obnavlja kuću u Belajskim Poljicama doživjela je, tvrde nam, neugodno iznenađenje kad su tik do njihove kuće koja se nalazi uz Poduzetničku zonu Logorište počelo graditi – odlagalište građevinskog otpada.

"Nedavno smo napokon saznali što se gradi uz našu zemlju iza kuće (koja se obrađuje), jer smo vidjeli da su postavili vrata i očekivali da negdje piše šta se gradi na tom zemljištu. S druge strane, do industrijske zone pokraj hale se nalaze još jedna ulazna vrata na kojima piše da je tvrtka Niskogradnja d.o.o. podnijela zahtjev za dozvolu gospodarenja otpadom, ispričala nam je Ines Kovačević. Naravno da se brzo informirala te je na internetu pronašla elaborat na kojem se vidi kako će izgledati zahvat koji se gradi u Zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radit će buku i prašinu pokraj njihove kuće i zemlje

Dvije drobilice će usitnjavati građevinski otpad, koji će oni ponovo koristiti, radit će buku i prašinu pokraj naše kuće i zemlje. Jučer su mi potvrdili putem maila iz općine Barilović da je tvrtka Niskogradnja d.o.o. već dobila odobrenje na rok od 6 mjeseci. Na pitanje što znači odobrenje na rok od 6 mjeseci nisam dobila odgovor. Stvarno ne znam kako su mogli dobiti odobrenje za odlagalište građevinskog otpada kada se prva kuća nalazi par metara dalje, a pokraj toga oranice koje se obrađuju", ispričala je Kovačević za KAportal.

Tako su se s KAportala obratili Marini Jarnjević, pročelnici županijsklog Odjela za graditeljstvo i okoliš, te dobili pojašnjenje situacije u Belajskim Poljicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niskogradnja d.o.o. ishodila je Dozvolu za gospodarenje otpadom za obavljanje djelatnosti sakupljanja i oporabe neopasnog otpada mobilnim uređajem za obradu otpada, a radi se o 16 vrsta građevinskog otpada, u Poduzetničkoj zoni Logorište. Na toj parceli je vlasnik (Niskogradnja d.o.o.) započeo izgradnju Reciklažnog dvorišta za građevinski otpad temeljem pravomoćnog Rješenja za građenje od 15. srpnja 2014. godine", kazala je Jarnjević.

Izdana je dozvola na rok od 6 mjeseci

Dodaje da je Dozvola za oporabu građevinskog otpada stranci izdana na rok od 6 mjeseci, a nakon što stranka završi izgradnju reciklažnog dvorišta na toj lokaciji i ishodi uporabnu dozvolu prema Zakonu o gradnji, stranka može, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, ishoditi dozvolu za oporabu građevinskog otpada na pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i pratećim propisima, dozvola za obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog građevinskog otpada se uz određene uvjete propisane Zakonom može izdati na rok do 6 mjeseci za lokacije (gradilišta gdje se objekti ruše/grade) na cijelom području Karlovačke županije za koje smo nadležni. Vezano uz buku i prašinu koju mobilna drobilica može eventualno stvoriti u radu, pravilnim servisiranjem i održavanjem uređaja i opreme, buka ne smije prelaziti granične vrijednosti prema Zakonu o zaštiti od buke i Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke u sredinama u kojima ljudi rade i borave. U tom smislu su u postupku izdavanja dozvole priložena Uvjerenja o ispitivanju strojeva i uređaja sa povećanim opasnostima za strojeve i uređaje koji sudjeluju u tehnološkom procesu oporabe građevinskog otpada", objasnili su u županijskom Uredu za KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo