'Na snimkama iz Vukovara se vidi žena pokrivena dekom. To je moja mama'

Mira Tivanovac s dvoje djece prošla je kroz horor Vukovara. Ondje je izgubila supruga, brata, roditelje, a sa šogoricom završila u zatvoru u Mitrovici.

18.11.2012.
21:10
VOYO logo

Mira Tivanovac iz Vukovara, koja danas živi u Virovitici, u ratu je izgubila supruga, brata, roditelje, šogora i svekra. Suprug Ivica, s kojim ima dvoje djece, bio je hrvatski branitelj, a ranjen je uoči pada Vukovara. Odveden je u bolnicu, a odande na Ovčaru, gdje je ubijen. Brat Antun Tandarić, također branitelj, poginuo je od zolje na Sajmištu u 31. godini. Majka Rozalija, koja je tada imala 58 godina, ubijena je kad je 17. studenog kada je izašla iz skloništa. O sudbini oca Stjepana Tandarića, baš kao i svekra Pave Tivanovca, ne zna ništa.

Pad grada dočekala je u skloništu s djecom, tada jednogodišnjom Danijelom i trogodišnjim Daliborom. I njena šogorica Ivanka sjeća se kad su ih pod prijetnjom da će baciti bombu istjerali iz podruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Muž me dozivao kad su nas izveli'

"Izašli smo. Moj Branko bio je u blizini, preko puta, gdje su držali položaj. Zazvao me imenom. Srbi su pitali tko me to zove. Odgovorila sam da u našoj Novoj ulici imam imenjakinju i da je netko sigurno zvao tu drugu Ivanku. Pitali su me kako izgleda moj muž. Opisala sam ga potpuno drukčije. Tu su kuću u kojoj smo bili pretražili pa zapalili, a šogoricu Miru s djecom, svekra Pavu, svekrvu Vericu, moju dvojicu sinova i mene odveli. U Velepromet", prisjetila se Ivanka govoreći za Večernji list. Uz pomoć Mirine prijateljice koja je bila pravoslavka smješteni su u jednu kuću, a potom su Mira i ona čistile tvornicu na vašarištu.

U studenome, kad je sve bilo gotovo, odveli su ih na ispitivanje, a nakon toga razdvojili, a ona i Mira završile su u zatvoru u Mitrovici. Zahvaljujući tome što je imala sestru u Subotici, ona i Mira s djecom su puštene, a nedugo nakon toga su uspjele nabaviti dokumente i otići u Viroviticu. Za svoje supruge ništa nisu znale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pokopana je kao nepoznata osoba'

"Doznala sam da je Branko ubijen onog 15. listopada kad smo mi odvedeni iz skloništa. Pogođen je tromblonom. Imao je 35 godina. Pokopali su ga u masovnoj grobnici na vukovarskom Novom groblju", ispričala je Ivanka dodajući da su svekrvu našle, a da se svekar vodi kao nestao. Mira o ocu ne zna baš ništa. Na dan kad joj je ubijena majka i on je nestao.

"Na snimkama iz ratnog Vukovara vidi se žena pokrivena dekom. To je moja mama. Pokopana je kao nepoznata osoba u masovnoj grobnici u Vukovaru", kaže Mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo