PROBLEMI U ZDRAVSTVU / Tihi štrajk splitskih ginekologa? Više od 10 ih istovremeno otišlo na bolovanje, Splićanke na mukama

Image
Foto: www.profimedia.hr

Desetak ginekologa splitskog Doma zdravlja otvorilo je bolovanje u isto vrijeme što je izazvalo reakcije pacijentica

30.5.2019.
12:43
www.profimedia.hr
VOYO logo

"Kako do recepata, uputnica, doznaka ili otvaranja porodiljnog ako ordinacije ne rade", pitaju se trudnice i majke Splitsko-dalmatinske županije na Facebooku.

Ginekolozi Doma zdravlja, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, u tihom su štrajku zbog nesrazmjera u pravima, plaćama i funkcijama koje imaju na tzv. koncesionare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da su "domski liječnici" znatno manje plaćeni od svojih koncesionarskih kolega, a rade u istim uvjetima, istome prostoru i iste radne sate, već "popunjavaju i rupe" u Zagori i na otocima gdje ginekologa kronično manjka. Kako se svim tim liječnicima, bez obzira na status, ordinacija nalazi unutar prostorija Doma zdravlja, a i svi oni imaju prilično sličnu praksu kada je u pitanju odnos s pacijentima, ovi o tome dosad nisu znali ništa.

Da se radi o problemu u koji je upućena Županija, jasno je i iz nedavnih aktivnosti na Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je župan Blaženko Boban pojasnio kako povlače “Prijedlog odluke o utvrđivanju postotka ordinacija koje će obavljati zdravstvenu djelatnost unutar Doma zdravlja SDŽ” i “Prijedlog odluke o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja SDŽ”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici Doma zdravlja imaju višestruko manja primanja od koncesionara, a obavljaju isti posao u istim ordinacijama, pa sam na njihovo traženje oformio radni tim kako bi iznjedrili obvezujući dokument kako bi se pokrila cijela mreža pružanja zdravstvene usluge, i ako “domski” liječnici pređu u koncesionare. Kad sve dogovorimo onda ima smisla raspravljati o postotku ordinacija koje bi ostale pod okriljem Doma zdravlja", pojasnio je županijski čelnik te su vijećnici, njih 42 od 51 koliko ih je izabrano, jednoglasno podržali ovo “povlačenje” s dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo