REZULTATI ISTRAŽIVANJA / TI: Strože kažnjavati stranke koje se nezakonito financiraju

Image
Foto: RTL

Transparency International objavio je rezultate istraživanja o transparentnosti financiranja političkih stranaka u regiji, pozvao na učinkovitiji nadzor stranačkih financija te strožu primjenu sankcija za stranke koje ne poštuju zakonske propise u tom području.

24.11.2011.
7:10
RTL
VOYO logo

Rezultate istraživanja o transparentnosti financiranja političkih stranaka u regiji koje je Transparency International objavio provedeno je u Albaniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, a njegovi rezultati predstavljeni su u Novinarskom domu gdje je, uz nazočnost predstavnika sličnih organizacija iz spomenutih zemalja jugoistočne Europe, domaćin bio Transparency International Hrvatske (TIH).

Član Uprave TIH-a Zorislav Antun Petrović kazao je kako su političke financije u Hrvatskoj po tom istraživanju dobile ocjenu 7, što je na granici između "prosječno" i "dobro" na ljestvici po kojoj ocjena od 0 do 3,3 spada u kategoriju "nedovoljno", od 3,4 do 6,7 "prosječno" te od 6,8 do 10 "dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlošije ocijenjene kategorije su primjena sankcija za političare koji se u financiranju ne drže zakona (ocjena 4), te dostupnost informacija (5,7), dok je najbolje ocjene dobio segment detaljnosti financijskih izvještaja (od 8,4 do 9,4), iako je vjerodostojnost tih izvještaja prilično nisko ocijenjena (4,8).

Petrović je naglasio da su neka domaća zakonska rješenja, posebno novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, vrlo dobra (ocjena 8), ali je njihova praktična primjena dobila nižu ocjenu (6). To, dodao je, pokazuje kako ima puno prostora za poboljšanja, posebno u dijelu primjene zakonskih rješenja koja propisuju sankcije, jer se, smatra, bez odgovarajućih sankcija ne može očekivati da će stranke javnosti predstaviti točne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TI u izvješću navodi četiri preporuke za bolju implementaciju propisa i sustava financiranja politike u Hrvatskoj, pa se tako predlažu detaljniji izvještaji o godišnjem financiranju stranaka, koji bi uključivali i negotovinske donacije te popuste na dobra i usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo