demantirao mjesnog svećenika / Teško bolesno curica ipak će se pričestiti iako se crkva oštro tome protivi

Image
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Želimir Puljić osobno je jučer navečer pozvao obitelj Pavić na razgovor u nadbiskupsku palaču, pokazao razumijevanje za Aurorinu situaciju i obećao je pričestiti

29.3.2018.
8:04
Marijan Sušenj/PIXSELL
VOYO logo

Aurora Pavić, teško bolesna 9-godišnjakinja s Bokanjca koju je mjeseni svećenik don Srećko Petrov odbio pričestiti jer je zbog bolesti izostala s 22 sata crkvenog vjeronauka, ipak će biti pričestvovana skupa sa svojim prijateljima, piše Zadarski list. 

Želimir Puljić osobno je jučer navečer pozvao obitelj Pavić na razgovor u nadbiskupsku palaču. Nakon što su iznijeli nadbiskupu svoju situaciju, tj. kako Aurora od rođenja boluje od GERB-a, tj. refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha, njezina majka Ana Pavić teškog oblika artritisa i Hodgkinovog limfoma, a k svemu tome otac, koji je jedini radio, ostao je bez posla, Puljić je pokazao razumijevanje te je obećao da će Aurora ipak na pričest ove godine, a ne dogodine s mlađom generacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Svećenik ne želi pričestiti teško bolesnu djevojčicu iz Zadra jer nije dolazila na vjeronauk

Naime, upravo zbog svojih zdravstvenih problema djevojčica je izostala 193 sata iz škole, koji su opravdani, i 22 sata s crkvenog vjeronauka. O svemu su sinoć poslali priopćenje i iz Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razgovoru je majka objasnila detalje i okolnosti zbog kojih njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati pripravu za sakramente. Također se istaknulo kako je reakcija župnika don Srećka Petrova, da ne pripusti dijete sakramentima, bila sasvim razumljiva, budući da crkveni Zakonik nalaže brižljivu i doličnu pripravu.

Budući da dijete nije pohađalo vjeronauk župnik je trebao slijediti crkvene propise koji su, osim za pripravnika, znak i pravednosti prema ostaloj djeci koja su uredno pohađala pripravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigu o pohađanju školskih i župnih obveza prije svega dužni su voditi roditelji. Stoga je potrebno na početku same školske godine obavijestiti župnika o eventualnim problemima i poteškoćama djeteta kako bi crkvena zajednica na vrijeme iznašla najbolja moguća rješenja.

Vodeći računa o stanju i budućnosti najslabijih, a u ovom slučaju to su djeca, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima“, stoji u odgovoru Nadbiskupije, piše Zadarski list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo