TEŠKE OPTUŽBE VLASNIKA ZAŠTITARSKE TVRTKE: / 'Ivica Todorić prevario je mene i ostale dobavljače, a svi u državi znali su kako to radi'

Image

Vlasnik i predsjednik Uprave zaštitarske tvrtke Sokol Marić Security, koja godinama surađuje s Agrokorom, odlučio je progovoriti o načinu na koji ga je, kako tvrdi, Ivica Todorić prevario.

11.6.2017.
17:40
VOYO logo

Naime, firma kojoj je Zlatko Marić na čelu duguje 142 milijuna kuna bankama zbog Agrokorovih regresnih mjenica što ih je bio primoran potpisati, kao i stotine dobavljača koji, za sada, nemaju hrabrosti javno istupati.

Agrokor je svima bio poželjan poslovni partner

U intervjuu što ga je Večernji list objavio u tiskanom izdanju od nedjelje, Marić objašnjava da je iznos od 142 milijuna kuna otvoren po tzv. regresnim pravima zbog čega je Sokol Marić Security bio primoran otkupiti mjenice za navedena potraživanja i u dogovoru s financijskim institucijama pretvoriti ih u kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić priznaje kako je Agrokor, kao najveća domaća kompanija, njegovoj zaštitarskoj firmi bila poželjan poslovni partner, zbog čega je prije sedam godina ekskluzivno preuzeo čuvanje Agrokorovih objekata. Osim toga, tada se na zaštitarskom tržištu već pojavila strana konkurencija koja je željela svoj dio kolača.

Odbio kompenzaciju i nekretnine pod dug

'S obzirom na opseg posla koji je uključivao angažman više od 500 zaštitara, 34 prijevoza mjesečno naše mjesečno fakturiranje Agrokoru iznosilo je sedam do osam milijuna kuna', otkrio je Marić u razgovoru s Večernjakovim novinarom Mislavom Šimatovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su počela kašnjenja s plaćanjem Marić je tražio objašnjenje, a ubrzo su mu ponuđene kompenzacije i nekretnine. To je odbio, pa mu je predloženo financiranje putem regresnih mjenica. Bilo je to prije pet godina, a iz Agrokora su ga uvjeravali kako si je na taj način trebao olakšati probleme u naplati potraživanja.

Na pitanje tko mu je došao s tim prijedlogom Marić je odgovorio: 'To su bili Agrokorovi menadžeri, najbliži suradnici Ivice Todorića, njegov sin Ivan, koji je vodio tu ekipu, i Tomislav Lucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državne institucije sve su morale znati

Smatram da oni, zajedno s dijelom državnih institucija, čine jednu dobro organiziranu kriminalnu skupinu kojom bi se pravosuđe zasigurno trebalo ozbiljno pozabaviti. Došli su k meni s detaljnom krvnom slikom mog poslovanja, s podacima koje nitko nije mogao znati ako nema izravan uvid u porezni i bankarski sustav. Odgovorno tvrdim da se to dogodilo i ostalim dobavljačima. To su sve ljudi koji su desetljećima vrijedno razvijali svoje biznise, bavili se proizvodnjom, a ne financijskim špekulacijama. Svima nama predložen je isti model prijevare.

Čak sam ih tijekom sastanka htio malo cimnuti, pa sam spomenuo da tu ima 15 milijuna kuna kratkoročnog zaduženja, na što su mi odgovorili: 'Nemaš, prijatelju, znamo da nemaš', opisuje Zlatko Marić kojem je, nakon tog odgovora, bilo jasno da su oni država u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjera Hanfi, HNB-u, odgovornim osobama u komercijalnim bankama, Ministarstvu financija, kao i svim dosadašnjim dužnosnicima Vlada RH, koji su trebali provoditi kontrolu, što nisu njega i druge porezne obveznike od toga zaštitili.

HNB zabranila bankama da se izlažu Agrokoru

'Ako su svi oni rekli da sve štima, odnosno nitko nije osporio zakonitost takvog modela, što mi je preostalo nego pristati', dodaje Marić koji je tek nedavno doznao da se ista situacija dogodila i kod ostalih 186 dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Marić zna da je sve krenulo naopako kada je HNB ograničila bankama izloženost prema Agrokoru kako bi se smanjili rizici prema financijskom sustavu.

'I sada se čovjek pita: ako se radilo o 7,4 milijarde kuna plasiranih na tržište putem mjenica, kako je moguće da to nitko nije znao i da se danas svi prave ludima, naglašava Marić u razgovoru za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovu mišljenju, Hanfa je morala imati kontrolu nad financiranjem regresnim mjenicama jer je sve išlo preko faktornig društava koja su dostavljala mjesečna izvješća Hanfi. Ona je, pak, u okviru svoje ingerencije kontrolirala njihovo poslovanje, a sada je dala nalog da se istraži 186 Agrokorovih dobavljača koji su poslovali putem mjenica. To je, prema Marićevu mišljenju, učinjeno samo da se operu ruke.

Todorić Mariću: Rusi i Vlada stoje iza mene

Još lani i početkom ove godine Ivica Todorić i njegovi sinovi uvjeravali su ga kako će sve biti u redu jer Rusi i hrvatska Vlada stoje iza njih. Marić ne može vjerovati da nitko u bankarskom sustavu i Hanfi nije znao za sedam milijardi kuna koje su bile u opticaju putem faktoring društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Sokol Marić Security spremna je u ovom trenutku i na otpis potraživanja, ali očekuje da se nađe rješenje za stari dug.

'Nitko od 186 dobavljača koji su dali regresne mjenice nije zaslužio otpis potraživanja, jer nitko od njih nije zaradio ni lipe na tome', zaključuje Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo