ŽELJKA MARKIĆ O RATIFIKACIJI /

Teške optužbe: 'Plenković je članovima HDZ-a prijetio gubitkom posla ako ne podrže Istanbulsku konvenciju'

Image
Foto: Petar Glebov/Patrik Macek/PIXSELL

Markić je kazala kako smatra da je Plenković pribjegao zabrinjavajućem modelu potkupljivanja narodnih zastupnika

18.4.2018.
12:40
Petar Glebov/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić tvrdi da je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković pribjegavao metodama "lomljenja članova kako bi oni podržali Istanbulsku konvenciju".

"Prijetio im je gubitkom radnog mjesta u državnoj službi, da na idućim izborima neće biti na listi ili da će, ako budu za Istanbulsku, biti nagrađeni pozicijama u stranci i poslovima u državnim firmama. To je zabrinjavajući model potkupljivanja narodnih zastupnika", kazala je Markić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markić, između ostalog, upozorava da je premijer Plenković ignorirao stavove HAZU-a, Matice hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije, brojnih građanskih udruga i intelektualaca i da se u raspravi o Istanbulskoj konvenciji služio "političkim spinovima, omalovažavanjima i etiketiranjima".

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" najavila je da će od 13. do 27. svibnja pokušati prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi Sabor raspisao referendum na kojem bi se birači izjašnjavali o otkazivanju te konvencije. U ime obitelji nije uključena u tu inicijativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražili smo mišljenje pravnih stručnjaka o opozivu ratifikacije putem referenduma. Ima tu dosta nejasnoća i mogućnosti za odbacivanje referendumskog pitanja i manipuliranje. Osim toga, Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumu u Europskoj uniji, potrebno je u dva tjedna prikupiti potpise 380 tisuća građana. Mi želimo biti sigurni da bi uloženi trud svih nas koji volontiramo donio stvaran rezultat.

U korijenu ratifikacije Istanbulske konvencije je nepoštovanje volje birača. Moć je koncentrirana u rukama malobrojne političke kaste, a promjena izbornog sustava tu bi moć odlučivanja vratila u ruke naroda. Zato ovih dana razgovaramo sa širokom platformom udruga i građana, s kojima smo organizirali prosvjede, i brzo ćemo znati u kojem smjeru idemo dalje", kazala je Željka Markić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo